Mobiler i skolen eller ej? Kronik og radio-debat

af | Børn og unge, Læring, Mobilfri skole, Vaneændring

Min kronik i dagens Berlingske understreger, at mobilfri skoler er et tilvalg af en anden – og mere læringsfremmende – virkelighed end den konstant distraherede. Som jeg også beskriver det i min bog, Hjernesmart Ledelse, sætter mange erhvervsvirksomheder og kursusudbydere allerede nu rammer for brug af mobil – fordi alternativet dræner fokus, effektivitet og respekten for hinanden. Det er helt naturligt, at skoler og uddannelsessteder følger trop.

Læs kronikken online her.

Eller som pdf her

Du kan også læse flere kronikker om mobilfri skoler fra min hånd her. 

Den franske regering har for nylig meldt ud, at den vil beskytte børn og unge mod overforbrug af sociale medier. Den tager bl.a. initiativ til, at unge frem til de bliver 16 år skal have forældretilladelse til at få adgang til en Facebook-konto. Og at alle skoler i Frankrig skal være mobilfri, som de allerfleste skoler i Storbritannien i øvrigt er det. Den franske regerings initiativ sker for at skærme børn og unges særdeles formbare hjerner mod afhængighed såvel som mod det voldsomme og ofte pornografiske indhold, der desværre også er en naturlig del af mange sociale medier. Regeringen slår fast, at mobilforbruget er et sundhedsproblem

Mandag den 18. december var først Imran Rashid i P1 Orientering for at forholde sig til mobilforbrugets betydning for sundhed. Derefter diskuterede Lis Zacho og jeg, om vi bør gå en lignende vej som Frankrig i Danmark. Jeg siger ja. 

Se mine faglige argumenter i tidligere blogindlæg om emnet her – eller læs Imran Rashids og min fælles kronik om mobilfri skoler her.

Anette Prehn (1975) er stifter af Centre for Brain-Based Leadership and Learning. Hun har været iværksætter siden 2005 og er forskningsformidler, sociolog af uddannelse og forfatter til mere end 20 bestseller-bøger om hjernens spilleregler samt disses betydning for læring, ledelse, vaneændring, mental sundhed og socialt samspil.

Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved dét her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?”

Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. "Forskning til folket!" er Anette Prehns motto, og hun formidler vigtig forskning jordnært, engagerende og med et glimt i øjet, så den kan forstås, huskes og anvendes. 

Anette Prehn har bl.a. fået udgivet HJERNESMART-trilogien: Hjernesmart LedelseHjernesmarte Børn, og Hjernesmart Pædagogik. Desuden har hun skrevet "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" - der udvikler læserens kognitive fleksibilitet.

Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar, Mod og Empati i MENNESKEKENDER-minibogsserien til teenagere samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn taler for organisationer i forandring og ansatte, der oplever lovlig meget negativ stress og fremtidståge. Ikke mindst underviser hun i, hvordan mennesker får hjernen som medspiller i bevægelsen fra gamle vaner til nytænkende resultatskabelse.

Hun har udviklet den registrerede metode Framestorm, som systematisk og kreativt katapulterer kogntiv fleksibilitet, dvs. evnen til at betragte en situation fra mange forskellige, øjenåbnende vinkler.

 

Styrk dit barns livsmestring – bliv i stand til at spotte de afledte effekter

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få tilsendt et uddrag af bogen Afledte effekter - helt gratis.

Samtykke

You have Successfully Subscribed!