Hjernespejd

Med HJERNESPEJD lærer spejderne at blive bedre venner med deres hjerne.

De to første færdighedsmærker – STIERNE I HJERNEN og AMYGDALA – lærer spejderne om deres konstant formbare hjerne og betydningen af at kunne tilvælge en hensigtsmæssig retning for ens opmærksomhed. Dermed får børn og unge hjælp til at regulere deres følelser, både i udfordrende situationer som spejder og i livet i det hele taget.

HJERNESPEJD er udviklet i et samarbejde mellem Spejdernes Udviklingscenter og Anette Prehn/Hjernesmart.dk. Det bygger på minibogs-serien “Hjernevenner”, skrevet af Anette Prehn, og rummer en række spejdermærker, der hjælper børn og unge med at blive ven med deres hjerne samt bruge denne viden til at lære nyt, regulere følelser og udvikle deres fællesskaber konstruktivt.

HVAD BESTÅR HJERNESPEJD AF?

HJERNESPEJD består af forskellige moduler. Modul 1 hedder, til eksempel, STIERNE I HJERNEN, og når I bestiller det modul får I:

  • Minibogen “Stierne i hjernen” til alle deltagende spejdere
  • Mærket “Stierne i hjernen” til alle deltagende spejdere
  • 1 sæt “Hjernevenner” med i alt 7 minibøger til lederne
  • 1 materiale, der grundigt beskriver og understøtter mærkets aktiviteter

Hjernevenner-serien har modtaget stor ros – af både eksperter og læsere – for at formidle hjernens spilleregler i et jordnært sprog og med respekt for læseren. Målgruppen er børn og unge. Indholdet er forskningsbaseret, og Anette Prehn benytter sine særlige formidlingsevner til at gøre det levende, relevant og overkommeligt for læserne.

Læs mere om Hjernevenner-serien her.

Det er vigtigt, at lederne danner sig et overblik over hjernens spilleregler, inden aktiviteterne påbegyndes. Derfor får de et helt sæt bestående af i alt 7 minibøger af 24 sider hver. Skridt for skridt og henad vejen kan lederne bistå de unge spejdere i at blive stadig mere fortrolige med deres hjernes reaktioner – og hvordan man stille og roligt kan opbygge en større evne til livsmestring.

kig med til online-lanceringen

Her kan du se Facebook Live optagelsen, hvor Anette Prehn sammen med Spejdernes Udviklingscenter og Køgespejderne lancerer de to første mærker i HJERNESPEJD. 

Har du spørgsmål til HJERNESPEJD, så skriv endelig til Peter Erkmann fra Spejdernes Udviklingscenter på: peter@erkmann.dk eller Anette Prehn på: info@hjernesmart.dk

Køb HJERNESPEJD-modulERNE I webshoppen

DEN VIGTIGE REGULERING AF FØLELSER

Uanset om et barn eller en ung er til spejder, skal præsentere i sin klasse eller etablere nye venskaber, er der brug for at kunne regulere sine følelser. Det er let at føle nervøsitet, frygt og angst – men desværre begrænser disse reaktioner os ofte fra at åbne os for verden og føle os trygge i den.

I HJERNESPEJDs modul 2 bliver spejderne ven med amygdala; hjernens alarmklokke. De lærer at opdage, hvornår hjernens alarmklokke er ved at løbe afsted med dem. Og de lærer – ikke mindst – at styrke deres indre ro og tillid til situationen.

Spejderlivet er en ideel øvebane for amygdala-regulering. Skridt for skridt udfordres spejdere på nye måder og aktiviteter, der godt kan sætte fut i amygdala. Men når de lærer at mestre situationen, får de også en gave for livet; en følelsesregulering, som de kan bringe i spil og trække på i alle mulige andre situationer.

Igennem HJERNESPEJDs modul 2 lærer spejdere at opdage amygdalas rolle – og at berolige den og dermed bane vej for masser af nye og spændende oplevelser i livet. 

 

Styrk dit barns livsmestring – bliv i stand til at spotte de afledte effekter

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få tilsendt et uddrag af bogen Afledte effekter - helt gratis.

Samtykke

You have Successfully Subscribed!