28 procent af de ledige i projekt “Gør hjernen til medspiller” er gået fra kontanthjælp til uddannelse, praktik eller job. Det normale tal for indsatsen ligger på 18 procent. På kurset, som jeg har designet, skrevet curriculum for og også bidrager til som underviser, får de ledige viden om hjernens spilleregler. Det hjælper dem til at få øjnene op for, hvad de kan påvirke, og hvad de ikke kan påvirke – og hvordan de med små ændringer kan betræde nye og mere hensigtsmæssige stier, f.eks. i forhold til vaner og deres indre monolog. Særligt gruppen af unge mellem 18 og 30 år har stor gavn af at kende til hjernens logikker og kunne bruge dem i deres hverdag.

Silkeborgs beskæftigelseschef, Jørgen Skovhus Haunstrup, deltog i 2012 i et af mine lederkursus om hjernens spilleregler. Han blev så inspireret, at han under frokosten foreslog mig, at også ledige borgere fik denne indsigt i hjernens spilleregler. Vi begyndte skriblerierne på papirsdugen over frokosten og var enige om, at der var oplagt at min formidling af hjernens spilleregler og værktøjer ikke alene kom ledere og medarbejdere til gode, men også kunne klæde medarbejdere på til at vende tilbage til jobmarkedet med oprejst pande.

Du kan her læse Silkeborg Kommunes pressemeddelelse om projektet.

P4 Østjylland bragte 9. januar et interview med Jannie Horn, som har deltaget i projektet (studieværten sætter scenen kl. 02:07:43 – herefter er der en sang, og så finder du interviewet med Jannie fra 02:12:52-02:17:31).

Midtjyllands avis bragte 10. januar tre artikler om projektet.

På denne video på min Facebook-side fortæller en far om de resultater og gennembrud hans datter Emma har haft gennem projektet. Han opsøgte mig spontant ifm. et foredrag, jeg holdt. Jeg fik lov at filme, og Emma har siden godkendt, at jeg må dele videoen.

Det var også fra projektet her, at en ledig ung mand forklarede forskellen på det, jeg kalder “tvangsvending” og reframing. Du kan læse hans beskrivelse her, så fint koblet til min grundmetafor for “selvdirigeret neuroplasticitet”: stier i skoven.

Anette Prehn (1975) er sociolog, facilitator, foredragsholder og forfatter til fem bøger om hjernens spilleregler. Hun opdagede for ca. 10 år siden, at hjernen følger bestemte spilleregler men at stort set ingen kender dem. Og at selv de mennesker, der vist nok har hørt om dem, ikke ved hvordan de skal bruges. Det er Anette Prehns ambition at lave fremragende, jordnær videnskabsformidling: i særdeleshed at gøre hjerneforskning og socialpsykologi tilgængelig og brugbar for alle. Det gør hun bl.a. i sin HJERNESMART-trilogi: en række bestseller-bøger om hjernens logikker.