Indre ro – midt i tumultariske ydre påvirkninger

af | Mental sundhed, Vaneændring

Forleden, da jeg havde været til møde om Det nationale Stresspanel i Sundhedsministeriet, snublede jeg over en lille kunstbutik. Her mødte jeg illustratoren, Pauline Drasbæk, og vi faldt i inspirerende snak. Jeg bladrede flere af hendes skønne illustrationer igennem men vendte igen og igen tilbage til denne. Der var noget i udtrykket hos denne kvinde, som blev hængende i mig. En hvilen i sig selv, trods mangeartede ydre påvirkninger; også de mere tumultariske. Et stille, dvælende, eftertænksomt blik, som mindede mig om vigtigheden af at betræde sine stier til indre ro igen og igen og igen – og meget gerne sammen med andre også – indtil de føles naturlige og oplagte at vælge til i hverdagen.

For mig at se står det udenfor enhver tvivl, at evnen til at tilvælge aktiviteter, som giver indre ro – samt til at træffe værdibaserede valg og kunne grænsesætte i henhold til disse – er afgørende kompetencer i et 21. århundrede, som på mange måder overstimulerer vores sansesystem og rummer hverdage med mangeartede krav og forventninger. Kunsten kan noget, hvis vi skulle være i tvivl. Den kan blandt meget andet skabe rige hen-imod billeder, som kan hjælpe os med at sætte kursen i en mere hensigtsmæssig retning. Tak, Pauline for dine “skarnsstreger

Anette Prehn (1975) er iværksætter, forskningsformidler, sociolog og forfatter til mere end 20 bestseller-bøger om hjernens spilleregler og disses betydning for socialt samspil, mental sundhed, læring og ledelse.

Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved det her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?”

Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. "Forskning til folket!" er Anette Prehns motto, og hun formidler vigtig forskning jordnært, engagerende og med et glimt i øjet, så den kan forstås, huskes og anvendes. 

Anette Prehn har bl.a. fået udgivet "Afledte effekter. Tag skyklapperne af - styrk børn og unges livsmestring", "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" samt HJERNESMART-trilogien: Hjernesmarte Børn, Hjernesmart Ledelse og Hjernesmart Pædagogik. Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar, Mod og Empati i MENNESKEKENDER-minibogsserien til teenagere samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn er også en flittig skaber af sange til Danmark, primært i samspil med komponisterne Rasmus Skov Borring, Kristian Bisgaard og Erik Sommer. Det er blevet til mere end 80 gennem årene - og du kan finde dem på www.anetteprehn.dk