Forleden, da jeg havde været til møde om Det nationale Stresspanel i Sundhedsministeriet, snublede jeg over en lille kunstbutik. Her mødte jeg illustratoren, Pauline Drasbæk, og vi faldt i inspirerende snak. Jeg bladrede flere af hendes skønne illustrationer igennem men vendte igen og igen tilbage til denne. Der var noget i udtrykket hos denne kvinde, som blev hængende i mig. En hvilen i sig selv, trods mangeartede ydre påvirkninger; også de mere tumultariske. Et stille, dvælende, eftertænksomt blik, som mindede mig om vigtigheden af at betræde sine stier til indre ro igen og igen og igen – og meget gerne sammen med andre også – indtil de føles naturlige og oplagte at vælge til i hverdagen.

For mig at se står det udenfor enhver tvivl, at evnen til at tilvælge aktiviteter, som giver indre ro – samt til at træffe værdibaserede valg og kunne grænsesætte i henhold til disse – er afgørende kompetencer i et 21. århundrede, som på mange måder overstimulerer vores sansesystem og rummer hverdage med mangeartede krav og forventninger. Kunsten kan noget, hvis vi skulle være i tvivl. Den kan blandt meget andet skabe rige hen-imod billeder, som kan hjælpe os med at sætte kursen i en mere hensigtsmæssig retning. Tak, Pauline for dine “skarnsstreger”: www.skarnsstreger.dk/


Anette Prehn (1975) er iværksætter, videnskabsformidler, sociolog og forfatter til en række bestseller-bøger om hjernens spilleregler, og disses betydning for socialt samspil, læring og ledelse. Hun opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved det her, uden at almindelige mennesker har gavn og glæde af det?” Det kickstartede hendes mission: at lave fremragende og jordnær videnskabsformidling; i særdeleshed at gøre hjerneforskning og socialpsykologi tilgængelig og brugbar for alle. Det gør hun bl.a. i sin HJERNESMART-trilogi: Hjernesmarte BørnHjernesmart Ledelse og Hjernesmart Pædagogik. Senest har hun fået udgivet HJERNEVENNER-serien, skrevet så man kan forstå og bruge den fra 10 år og opefter. Den første minibog hedder Stierne i hjernen og anbefales varmt af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær. Den anden hedder Bliv ven med hjernens amygdala og anbefales af professor i socialpsykologi, Per Schultz Jørgensen. Den tredje hedder Gør hjernen til en medspiller og anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017, Louise Klinge. Den fjerde Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard. Den femte Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen, mens den sjette Tag nye billeder med hjernen, anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens. Den syvende minibog Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer.Du kan købe Hjernevenner-seriens minibøger samlet her. Du kan også læse mere om Anette Prehns mission her.