To drømme får vinger – gennem en tredje

af | Events, Vaneændring

Jeg husker stadig den dag, tiøren faldt hos mig: Den dag det gik op for mig, at hjernen rent faktisk følger bestemte spilleregler – men at de er ukendte for de fleste og fremmede for vores kultur. Den dag kiggede jeg mig omkring og spurgte: ”Hvor i al verden er den jordnære formidling henne, som kan gøre denne viden brugbar og værdifuld for mennesker – også de mennesker, der sjældent/aldrig læser, ikke har råd til at tage på kursus eller på anden vis opsøger den?”

Dette spørgsmål har runget i mig lige siden. Jeg har blandt andet lagt et gratis onlinekursus ud – det har p.t. ca. 60.000 kursister og når ud til i alt 176 lande. Jeg har intenst skrevet bøger, som skridt for skridt er kommet mere og mere ”i øjenhøjde”. Alligevel er jeg ikke tilfreds endnu. Jeg vil længere ud med det, som jeg synes burde være allemands ret: at forstå mere af hvad der foregår “på øverste etage”.

Derfor har jeg valgt at etableret en pulje, der årligt uddeler 100 gratis sæt Hjernevenner hver bestående af syv minibøger. De skal gavne socialt udsatte familier, som er udfordret på deres samspil og ønsker en hjælpende hånd. Min hemmelige plan er: ”Bedre børneliv! Rigere familieliv. Et mere empatisk samspil.” Både private og offentlige organisationer, der arbejder tillidsbaseret med udsatte familier, kan søge om op til 20 Hjernevenner-sæt pr. år. Sættene skal være en gave, der gives uden forpligtelser til familier med børn mellem 0 og 18 år. I løbet af august bliver der lagt et elektronisk ansøgningsskema op på min Hjernesmart-blog. Dette er drøm 1.

En anden drøm har levet i mig i de seneste fem-seks år. Drømmen handler om at anerkende mennesker, der gennem deres visionære handlekraft evner at smitte andre med at se en situation eller en udfordring i et helt nyt lys. Jeg har gået og tænkt: ”Skal jeg etablere en fond? Skal jeg skabe en pris?”

På Folkemødet 2018 – mit første nogensinde – mødte jeg tilfældigt Søren Kristensen. Han er administrerende direktør i Athenas – det foredragsbookingbureau, jeg er ”i stald” hos. Søren har min dybeste respekt, både som fagperson og som menneske. Vi købte en fisketallerken hver i Højskolernes telt og satte os ned på klipperne i solskinnet. Her fløj idéerne hid og did. Sammen endte vi med at beslutte, at vi vil arrangere et boglancerings-event, når min næste bog udkommer til oktober. Det bliver på Bremen Teater nær Søerne i København, mandag den 22. oktober kl. 14.30-16.30. Og ja; bogens tema er NETOP, hvordan man kan tage radikalt nye billeder af en situation – og dermed kan forandre både relationer, situationer, kulturer og selvopfattelser.

Da dét først var på plads, udkom den idé, jeg har haft ”til hævning i hjernen” i fem-seks år. Jeg har nu besluttet mig for årligt at uddele en “FLIP-pris” på 25.000 kr. Navnet peger hen på min kommende bog: “FLIP – hjælp din plastiske hjerne med at magte det 21. århundrede”. Den handler om betydningen af, at vi i en tidsalder fuld af forandring, fremtidståge og friktion mellem mennesker opbygger et grundlæggende mentalt repertoire, hvor vi kan tage radikalt nye ”billeder” af udfordrende situationer. Man kan nemlig “flippe” et perspektiv, ligesom man flipper en mønt. Mere om bogen på et senere tidspunkt.

FLIP-prisen gives til ”en eller flere personer, som via deres handling får andre til at se en situation fra helt nye vinkler og som på eksemplarisk vis minder os om, at mennesker behøver mennesker.”

Der er tre nøgleord i motivationen til prisen:

  • ”Handling” – jeg er et menneske, der er træt af, at vi som samfund bruger så utrolig megen tid på sniksnak; blandt andet på at finde ”huller i osten” hos hinanden i stedet for at se muligheder og synergier. Jeg trættes også af, hvor meget forudsigelige gladiator-debatter fylder. Her mener debattørerne præcis det samme, når de går ud af studiet, som da de gik ind i det. Det er den lette løsning hjernemæssigt. Vi kunne nå langt videre, hvis vi brugte vores veluddannede hjerner på at trække på samme hammel, spille hinanden bedre og skabe unik innovation gennem ambitiøs handling. Jeg vil med FLIP-prisen anerkende folk, der evner og tør handle – også når omgivelserne byder dem trods.
  • ”Fra helt nye vinkler” er inspireret af mit arbejde med hjernens spilleregler. Vi lider alle af bekræftelsesskævhed, det vil sige, at vores hjerne leder efter bevis på, at netop vi selv har ret i vores nuværende udlægning og opfattelse. FLIP-prisen anerkender evnen til at få mennesker/grupper/samfund til at skabe kvantespring i synet på noget eller nogen.
  • ”Mennesker behøver mennesker” – her er det sociologen, der taler, men også Anetten. Så længe jeg kan huske tilbage, har jeg været dybt optaget af menneskeligt samspil og optaget af at bidrage til det med nærvær og varme. Jeg forbinder mig f.eks. dagligt med mennesker, jeg tilfældigt møder på gaden. Jeg smiler. Jeg nikker. Jeg siger ”goddag” – og finder ofte noget at sige, som skaber et midlertidigt fællesskab af menneskelighed og tillid, og som gør dagen bedre for begge parter. Denne form for nærvær overfor ”næsten” er for mig at se en livsnerve i et fællesskab. Det er umuligt at leve den ud hele tiden. Men lommerne af nærvær nærer os. Er en kompetence, vi skal øve op, vedligholde og værne om. Visner respekten for, interessen for og empatien med næsten, taber alle. Bliver vi ligeglade med hinanden og forsvinder (f.eks. ind i skærmenes uendelige fristelser), så øges ensomheden og meningsløsheden. Jeg noterer mig med bekymring adskillige kulturelle tendenser, der fjerner og fremmedgør os fra hinanden. I en tidsalder, hvor ”robotterne kommer” er der mere end nogensinde grund til, at vi forstår, hvad det unikt menneskelige er, og at mennesker behøver mennesker.

Så to drømme fik altså vinger, da en tredje så dagens lys. TAK, at du læste med så langt!

☀️ Anette

Anette Prehn (1975) er stifter af Centre for Brain-Based Leadership and Learning. Hun har været iværksætter siden 2005 og er forskningsformidler, sociolog af uddannelse og forfatter til mere end 20 bestseller-bøger om hjernens spilleregler samt disses betydning for læring, ledelse, vaneændring, mental sundhed og socialt samspil.

Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved dét her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?”

Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. "Forskning til folket!" er Anette Prehns motto, og hun formidler vigtig forskning jordnært, engagerende og med et glimt i øjet, så den kan forstås, huskes og anvendes. 

Anette Prehn har bl.a. fået udgivet HJERNESMART-trilogien: Hjernesmart LedelseHjernesmarte Børn, og Hjernesmart Pædagogik. Desuden har hun skrevet "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" - der udvikler læserens kognitive fleksibilitet.

Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar, Mod og Empati i MENNESKEKENDER-minibogsserien til teenagere samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn taler for organisationer i forandring og ansatte, der oplever lovlig meget negativ stress og fremtidståge. Ikke mindst underviser hun i, hvordan mennesker får hjernen som medspiller i bevægelsen fra gamle vaner til nytænkende resultatskabelse.

Hun har udviklet den registrerede metode Framestorm, som systematisk og kreativt katapulterer kognitiv fleksibilitet, dvs. evnen til at betragte en situation fra mange forskellige, øjenåbnende vinkler.