Her fortæller en far (Magnus) om en af de ting, han og hans kone gør anderledes efter at have læst min bog Hjernesmarte Børn.

 

I bogen Hjernesmarte Børn introducerer jeg hjernens spilleregler på en enkel måde – med masser af eksempler fra familielivet. Mit mål er at gøre det let at “bruge hjernen”, når man er menneske. Det indebærer at justere sit sprog (men også sine målsætninger og vaneændringsforsøg) en lille smule – i lyset af, hvordan hjernen fungerer. Og som Magnus her beskriver, så er det faktisk O.K. let. Med andre ord: når en skatterådgiver og en bankansat kan komme til at kommunikere med deres børn på en måde, som får en indsatspædagog til at tro, at de har taget en pædagogisk eksamen, så siger det ganske meget, gør det ikke?

Magnus henviser her til hjernespillereglerne “Hjernens viskelæder” og “Lommelygten i hjernen”:

  • at barnehjernen udvisker/overser de abstrakte aspekter af en sætning (hvorfor “du må ikke hoppe på sofaen” ryger ind gennem det ene øre og ud gennem det andet), og
  • at man som forældre i stedet kan lade lommelygten/opmærksomheden lyse i retninger, der hjælper barnet til at forstå og finde vej i situationen. Der er svært at “gå” ad mere hensigtsmæssige stier, hvis de er skjult for én.

Du kan læse mere i Hjernesmarte Børn, som enten kan købes i din lokale boghandel eller bestilles her.

Anette Prehn (1975) er sociolog, facilitator, foredragsholder og forfatter til fem bøger om hjernens spilleregler. Hun opdagede for ca. 10 år siden, at hjernen følger bestemte spilleregler men at stort set ingen kender dem. Og at selv de mennesker, der vist nok har hørt om dem, ikke ved hvordan de skal bruges. Det er Anette Prehns ambition at lave fremragende, jordnær videnskabsformidling: i særdeleshed at gøre hjerneforskning og socialpsykologi tilgængelig og brugbar for alle. Det gør hun bl.a. i sin HJERNESMART-trilogi: en række bestseller-bøger om hjernens logikker.