Her fortæller en far (Magnus) om en af de ting, han og hans kone gør anderledes efter at have læst min bog Hjernesmarte Børn.

 

I bogen Hjernesmarte Børn introducerer jeg hjernens spilleregler på en enkel måde – med masser af eksempler fra familielivet. Mit mål er at gøre det let at “bruge hjernen”, når man er menneske. Det indebærer at justere sit sprog (men også sine målsætninger og vaneændringsforsøg) en lille smule – i lyset af, hvordan hjernen fungerer. Og som Magnus her beskriver, så er det faktisk O.K. let. Med andre ord: når en skatterådgiver og en bankansat kan komme til at kommunikere med deres børn på en måde, som får en indsatspædagog til at tro, at de har taget en pædagogisk eksamen, så siger det ganske meget, gør det ikke?

Magnus henviser her til hjernespillereglerne “Hjernens viskelæder” og “Lommelygten i hjernen”:

  • at barnehjernen udvisker/overser de abstrakte aspekter af en sætning (hvorfor “du må ikke hoppe på sofaen” ryger ind gennem det ene øre og ud gennem det andet), og
  • at man som forældre i stedet kan lade lommelygten/opmærksomheden lyse i retninger, der hjælper barnet til at forstå og finde vej i situationen. Der er svært at “gå” ad mere hensigtsmæssige stier, hvis de er skjult for én.

Du kan læse mere i Hjernesmarte Børn, som enten kan købes i din lokale boghandel eller bestilles her.


Anette Prehn (1975) er iværksætter, videnskabsformidler, sociolog og forfatter til en række bestseller-bøger om hjernens spilleregler, og disses betydning for socialt samspil, læring og ledelse. Hun opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved det her, uden at almindelige mennesker har gavn og glæde af det?” Det kickstartede hendes mission: at lave fremragende og jordnær videnskabsformidling; i særdeleshed at gøre hjerneforskning og socialpsykologi tilgængelig og brugbar for alle. Det gør hun bl.a. i sin HJERNESMART-trilogi: Hjernesmarte BørnHjernesmart Ledelse og Hjernesmart Pædagogik. Senest har hun fået udgivet HJERNEVENNER-serien, skrevet så man kan forstå og bruge den fra 10 år og opefter. Den første minibog hedder Stierne i hjernen og anbefales varmt af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær. Den anden hedder Bliv ven med hjernens amygdala og anbefales af professor i socialpsykologi, Per Schultz Jørgensen. Den tredje hedder Gør hjernen til en medspiller og anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017, Louise Klinge. Den fjerde Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard. Den femte Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen, mens den sjette Tag nye billeder med hjernen, anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens. Den syvende minibog Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer.Du kan købe Hjernevenner-seriens minibøger samlet her. Du kan også læse mere om Anette Prehns mission her.

Følg Anette Prehn på Facebook | Følg Anette Prehn på LinkedIn