Skatterådgiveren, der lærte at tale hjernens sprog

af | Børn og unge, Vaneændring

Her fortæller en far (Magnus) om en af de ting, han og hans kone gør anderledes efter at have læst min bog Hjernesmarte Børn.

I bogen Hjernesmarte Børn introducerer jeg hjernens spilleregler på en enkel måde – med masser af eksempler fra familielivet. Mit mål er at gøre det let at “bruge hjernen”, når man er menneske. Det indebærer at justere sit sprog (men også sine målsætninger og vaneændringsforsøg) en lille smule – i lyset af, hvordan hjernen fungerer. Og som Magnus her beskriver, så er det faktisk O.K. let. Med andre ord: når en skatterådgiver og en bankansat kan komme til at kommunikere med deres børn på en måde, som får en indsatspædagog til at tro, at de har taget en pædagogisk eksamen, så siger det ganske meget, gør det ikke?

Magnus henviser her til hjernespillereglerne “Hjernens viskelæder” og “Lommelygten i hjernen”:

  • at barnehjernen udvisker/overser de abstrakte aspekter af en sætning (hvorfor “du må ikke hoppe på sofaen” ryger ind gennem det ene øre og ud gennem det andet), og
  • at man som forældre i stedet kan lade lommelygten/opmærksomheden lyse i retninger, der hjælper barnet til at forstå og finde vej i situationen. Der er svært at “gå” ad mere hensigtsmæssige stier, hvis de er skjult for én.

Du kan læse mere i Hjernesmarte Børn, som enten kan købes i din lokale boghandel eller bestilles her.

Anette Prehn (1975) er iværksætter, forskningsformidler, sociolog og forfatter til mere end 20 bestseller-bøger om hjernens spilleregler og disses betydning for socialt samspil, mental sundhed, læring og ledelse.

Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved det her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?”

Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. "Forskning til folket!" er Anette Prehns motto, og hun formidler vigtig forskning jordnært, engagerende og med et glimt i øjet, så den kan forstås, huskes og anvendes. 

Anette Prehn har bl.a. fået udgivet "Afledte effekter. Tag skyklapperne af - styrk børn og unges livsmestring", "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" samt HJERNESMART-trilogien: Hjernesmarte Børn, Hjernesmart Ledelse og Hjernesmart Pædagogik. Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar, Mod og Empati i MENNESKEKENDER-minibogsserien til teenagere samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn er også en flittig skaber af sange til Danmark, primært i samspil med komponisterne Rasmus Skov Borring, Kristian Bisgaard og Erik Sommer. Det er blevet til mere end 80 gennem årene - og du kan finde dem på www.anetteprehn.dk

Styrk dit barns livsmestring – bliv i stand til at spotte de afledte effekter

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få tilsendt et uddrag af bogen Afledte effekter - helt gratis.

Samtykke

You have Successfully Subscribed!