Nu begynder eksamensperioden, der for mange er forbundet med urolig mave, dårlig søvn og tankemylder. Samvirke har talt med kostvejleder Tia Naundrup Laustsen og sociolog Anette Prehn for at få hjælp til, hvordan vi bedst kommer igennem læseferien og eksamensdagen.

Læs artiklen her.

Eller se et smugkig her:

Hvordan lærer jeg bedst?
Benyt dig af et virkemiddel kaldet spacing. Det går ud på at genbesøge emner flere gange i stedet for at dele dem op. I stedet for at læse tema 1 mandag og tema 2 tirsdag, så vend tilbage til samme tema flere gange på forskellige tidspunkter. Det gør, at det sætter sig bedre fast. Når vi lærer, lagres viden desuden med det rum, vi var i, og den positur, vi stod eller sad i, så hvis du ved, du skal stå op og lave et fysikbevis, så sørg for også at stå op, mens du læser. Giv også hjernen pauser fra læsningen. Når du slapper af, arbejder hjernen videre, så hvis du rammer en mur, så hav tillid til tomheden. – Anette Prehn


Anette Prehn (1975) er iværksætter, videnskabsformidler, sociolog og forfatter til en række bestseller-bøger om hjernens spilleregler, og disses betydning for socialt samspil, læring og ledelse. Hun opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved det her, uden at almindelige mennesker har gavn og glæde af det?” Det kickstartede hendes mission: at lave fremragende og jordnær videnskabsformidling; i særdeleshed at gøre hjerneforskning og socialpsykologi tilgængelig og brugbar for alle. Det gør hun bl.a. i sin HJERNESMART-trilogi: Hjernesmarte BørnHjernesmart Ledelse og Hjernesmart Pædagogik. Senest har hun fået udgivet HJERNEVENNER-serien, skrevet så man kan forstå og bruge den fra 10 år og opefter. Den første minibog hedder Stierne i hjernen og anbefales varmt af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær. Den anden hedder Bliv ven med hjernens amygdala og anbefales af professor i socialpsykologi, Per Schultz Jørgensen. Den tredje hedder Gør hjernen til en medspiller og anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017, Louise Klinge. Den fjerde Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard. Den femte Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen, mens den sjette Tag nye billeder med hjernen, anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens. Den syvende minibog Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer.Du kan købe Hjernevenner-seriens minibøger samlet her. Du kan også læse mere om Anette Prehns mission her.