Samvirkes eksamens-guide: Sådan kommer du bedst igennem læseferien og eksamen

af | Læring, Vaneændring

Nu begynder eksamensperioden, der for mange er forbundet med urolig mave, dårlig søvn og tankemylder. Samvirke har talt med kostvejleder Tia Naundrup Laustsen og sociolog Anette Prehn for at få hjælp til, hvordan vi bedst kommer igennem læseferien og eksamensdagen.

Læs artiklen her.

Eller se et smugkig her:

Hvordan lærer jeg bedst?

Benyt dig af et virkemiddel kaldet spacing. Det går ud på at genbesøge emner flere gange i stedet for at dele dem op. I stedet for at læse tema 1 mandag og tema 2 tirsdag, så vend tilbage til samme tema flere gange på forskellige tidspunkter. Det gør, at det sætter sig bedre fast. Når vi lærer, lagres viden desuden med det rum, vi var i, og den positur, vi stod eller sad i, så hvis du ved, du skal stå op og lave et fysikbevis, så sørg for også at stå op, mens du læser. Giv også hjernen pauser fra læsningen. Når du slapper af, arbejder hjernen videre, så hvis du rammer en mur, så hav tillid til tomheden. – Anette Prehn

Anette Prehn (1975) er stifter af Centre for Brain-Based Leadership and Learning. Hun har været iværksætter siden 2005 og er forskningsformidler, sociolog af uddannelse og forfatter til mere end 20 bestseller-bøger om hjernens spilleregler samt disses betydning for læring, ledelse, vaneændring, mental sundhed og socialt samspil.

Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved dét her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?”

Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. "Forskning til folket!" er Anette Prehns motto, og hun formidler vigtig forskning jordnært, engagerende og med et glimt i øjet, så den kan forstås, huskes og anvendes. 

Anette Prehn har bl.a. fået udgivet HJERNESMART-trilogien: Hjernesmart LedelseHjernesmarte Børn, og Hjernesmart Pædagogik. Desuden har hun skrevet "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" - der udvikler læserens kognitive fleksibilitet.

Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar, Mod og Empati i MENNESKEKENDER-minibogsserien til teenagere samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn taler for organisationer i forandring og ansatte, der oplever lovlig meget negativ stress og fremtidståge. Ikke mindst underviser hun i, hvordan mennesker får hjernen som medspiller i bevægelsen fra gamle vaner til nytænkende resultatskabelse.

Hun har udviklet den registrerede metode Framestorm, som systematisk og kreativt katapulterer kogntiv fleksibilitet, dvs. evnen til at betragte en situation fra mange forskellige, øjenåbnende vinkler.