Reframing er som at slå en prut med hjernen!

af | Events, Vaneændring

Indimellem støder jeg på mennesker, der mener, at reframing er “at forsøge at male en lort lyserød” (undskyld mit bramfrie sprog). Fra en overfladisk betragtning kan det godt se sådan ud. Men reframing (dvs. omfortolkning) rummer mange flere lag end bare at se positivt på ting. Den reframingsmetode, jeg har udviklet, som hedder Framestorm, består til eksempel af 5 fingre med ca. 8 mulige perspektiver hver. Reframing er altså andet og meget mere end at “se det halvt fulde glas”.

Men skal vi blive i de kropslige og malende metaforer et øjeblik, så vil jeg vove den påstand, at reframing er som “at slå en prut med hjernen”. Når du altså har lært at reframe. Hvordan nu lige det? Jo …

 • du gør det, når du mærker, at din tanke lige nu skaber smerte, ubehag eller fastlåsthed, og du ved, at det kunne være anderledes,
 • du tillader ophobet, ubehagelig “luft” at passere i stedet for at insistere på at holde fast på den og gøre ondt værre,
 • du skaber derved et nyt klima indeni.

Nogle metaforer kræver lidt tilvænning, før de giver mening. Denne er nok en af dem ???? Du er muligvis stødt på andre i mit arbejde (i al fald hvis du har læst Hjernesmart Ledelse til ende ???? ). Men de sigende og kropslige metaforer er nu engang ofte dem, vi intuitivt kan “mærke” og “logge os på” og som gennem deres sproglige billede hjælper os med at se nye sider af en ting eller et fænomen. Så tillad mig at fortsætte …

 • den får dig til at slappe af og føle velbehag,
 • først når du er af med den, indser du hvor meget den lugter, og at det faktisk er rart, at den er rejst videre,
 • du har brug for at gøre det flere gange i døgnet!

Faktisk påstår forskere, at mennesker prutter hele 14 i gennemsnit i døgnet. Også kvinder!!! Gid de kunne sige det samme om reframing! I stedet nøjes forskerne med at slå fast, at “reframing burde være i vandet vi drikker.” Kan det siges meget tydeligere?

Vi mennesker fortjener med andre ord at gøre reframing til en hverdagskompetence, men for de fleste er de reframende metoder desværre stadig en fremmed fugl.

Der er enkelte pladser på mit reframings-kursus til november, men jeg udbyder heldigvis nye til foråret. Du kan læse mere her: www.hjernesmart.dk/events – eller søge på “reframing” på Hjernesmart.dk-bloggen for at få inspiration.

Anette Prehn (1975) er iværksætter, forskningsformidler, sociolog og forfatter til mere end 20 bestseller-bøger om hjernens spilleregler og disses betydning for socialt samspil, mental sundhed, læring og ledelse.

Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved det her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?”

Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. "Forskning til folket!" er Anette Prehns motto, og hun formidler vigtig forskning jordnært, engagerende og med et glimt i øjet, så den kan forstås, huskes og anvendes. 

Anette Prehn har bl.a. fået udgivet "Afledte effekter. Tag skyklapperne af - styrk børn og unges livsmestring", "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" samt HJERNESMART-trilogien: Hjernesmarte Børn, Hjernesmart Ledelse og Hjernesmart Pædagogik. Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar, Mod og Empati i MENNESKEKENDER-minibogsserien til teenagere samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

 • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
 • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
 • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
 • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
 • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
 • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
 • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn er også en flittig skaber af sange til Danmark, primært i samspil med komponisterne Rasmus Skov Borring, Kristian Bisgaard og Erik Sommer. Det er blevet til mere end 80 gennem årene - og du kan finde dem på www.anetteprehn.dk