Ny teenage-minibog til etisk reflektion modtages med åbne arme

af | Bøger, Børn og unge

Wow! Siden jeg var 20, har jeg drømt om at formidle socialpsykologiens nøgleindsigter til teenagere. Og nu er den første i serien ‘Menneskekender’ (endelig) på gaden. Den har haft medlæsere fra hele landet, og jeg er fuld af taknemmelighed og ydmyghed over, at både teenagere og voksne tager imod den, som de gør. Først og fremmest er den tænkt som en minibog til unges fællesskaber i udskoling, spejder, konfirmationsundervisning etc. Den vækker til etisk refleksion og værdibaseret handling og tilbyder et nyt, fælles sprog til teenagere.

Maria Frølund Juhl, 16 år, Århus: ”’Ansvar’ rammer mig lige spot on på mange punkter. Det er vildt, som man kan genkende sig selv i nogle af beskrivelserne. Bogen er en opfordring til at tage ansvar både for sig selv og sit eget liv – men også at tage ansvar for andres liv. Jeg tror, unge kan få meget ud af bogen, hvis de stiller sig selv de åbne spørgsmål i bogen og tænker over dem. Man har rig mulighed for som læser at blive bedre til at tage ansvar og danne sine egne etiske handlemønstre. Både unge og gamle vil have glæde af at læse bogen, da den nærmest er en brugsanvisning eller filosofi for, hvordan man kan lære at tage ansvar.”

Asmus Holm, 13 år, Ullerslev: “‘Ansvar’ rammer mig allerede på den første side med et slående eksempel fra det virkelige liv. Sproget er nemt at læse og forstå – det er dejligt. Bogen overrasker mig, da jeg nærmest føler, at forfatteren har set hele mit liv og her forklarer et af mine store problemer: Ansvar! Jeg tror helt klart at andre unge vil finde “Ansvar” nyttig. Jeg er allerede begyndt på at skrive min egen liste med gode sætninger, man kan bruge for at stå op for andre mennesker. Bogen inspirerer unge til at tage ansvar og viser hvordan. TAK!”

Køb minibogen ‘Ansvar’ her eller minibogen ‘Mod’ her

Refleksionsspørgsmål til ‘Ansvar’ og ‘Mod’

Nanna Møller Nielsen, 15 år, Arden: ”En kort og kontant bog, som man let kan huske, når man kommer i en situation, hvor man skal gå ud af Ansvarsstien. Bogen giver nogle logiske svar på, hvorfor vi mennesker handler, som vi gør. Den fortæller også, hvor let vi kan opføre os som lemminger, der bare løber efter dét, andre gør, i stedet for at tænke os om. Bogen har givet mig mere gåpåmod i forhold til at sige fra og sige min mening. Når jeg læser den, forstår jeg situationer fra mit eget liv på en ny måde. Jeg tror helt sikkert også, at andre unge kan bruge bogen. Den kombinerer forskning, erfaringer og idéer til, hvordan unge kan tage ansvar. Det er en kombination, man virkelig kan bruge til noget. En mega fed oplevelse at læse manuskriptet.”

Helle Nielsen, psykiatrisk sygeplejerske: “Som psykiatrisk sygeplejerske møder jeg børn og unge hvis forældre i kraft af deres psykiske lidelse, kan have svært ved at varetage forældrerollen. Dette kan efterlade børn og unge med mangelfulde rollemodeller, at spejle sig i ifht. udvikling af empati og ansvarsfølelse. Mit indtryk er, at der har manglet lettilgængelig materiale til denne gruppe og andre unge mennesker. Derfor bliver jeg særligt glad for at se, at Anette Prehn nu tager fat på dette. Hendes minibøger er superrelevante, og jeg vil med glæde bruge dem i mit arbejde.”

Læs også anbefalingerne af Mod, 2. bog i Menneskekender-serien

Køb minibogen ‘Ansvar’ her eller minibogen ‘Mod’ her

Brit Glud, pædagog og inklusionsvejleder på Helsingør Skole: “Jeg er topbegejstret for Anette Prehns minibog ‘Ansvar’. Den giver unge mennesker indblik i verden set med empatiske øjne. Den viser dem, hvad ligegyldighed kan føre til. Og den inspirerer dem til at tage ansvar for hinanden og andre mennesker. Sådan!”

Minibogen er også egnet til at bruge i undervisningen af – eller give som gave til – konfirmander. Den er på blot 24 sider og kan ligge i en baglomme. Er let at gå i gang med og hurtig at læse.

Kristian Østergaard, sognepræst ved Sorø Klosterkirke samt kritiker og kommentator ved Kristeligt Dagblad:“Grundtvig skrev: ‘Små bøger er de vanskeligste at skrive’, men her er det lykkedes så fint. For mig som præst er bogen en anderledes refleksion over ”Den barmhjertige samaritaner”. Her gik først præsten, siden den jødiske kordegn forbi den overfaldne i grøften. Kordegnen kunne aflæse sporene af præsten i sandet, og tænkte tilsyneladende, at hvis præsten ikke fandt det nødvendigt at stoppe op, så behøvede han heller ikke. Kordegnen er altså det gruppestyrede eller ydrestyrede menneske, et begreb som David Riesman lancerede i bogen ”Det ensomme massemenneske”. Samaritaneren, der hjælper, er det indrestyrede individ. Som den indledende scene i ’Ansvar’ med overfaldet illustrerer, kan vi let komme til at handle gruppestyret, med mindre vi optræner os i værdibaserede valg. Bogen er helt oplagt til konfirmandundervisning. Min plan er, at alle mine konfirmander skal have et eksemplar, når vi begynder med et nyt forløb.”

Køb minibogen ‘Ansvar’ her eller minibogen ‘Mod’ her

Refleksionsspørgsmål til ‘Ansvar’ og ‘Mod’

‘Ansvar’ er den første minibog i teenageserien Menneskekender. Anette Prehn står også bag bestseller-serien Hjernevenner, som anbefales varmt af kapaciteter som hjerneforsker Troels W. Kjær, professor Per Schultz Jørgensen og familievejleder Lola Jensen – og kan købes her.

Gå på opdagelse i det hjernesmarte univers her. 

Anette Prehn (1975) er stifter af Centre for Brain-Based Leadership and Learning. Hun har været iværksætter siden 2005 og er forskningsformidler, sociolog af uddannelse og forfatter til mere end 20 bestseller-bøger om hjernens spilleregler samt disses betydning for læring, ledelse, vaneændring, mental sundhed og socialt samspil.

Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved dét her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?”

Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. "Forskning til folket!" er Anette Prehns motto, og hun formidler vigtig forskning jordnært, engagerende og med et glimt i øjet, så den kan forstås, huskes og anvendes. 

Anette Prehn har bl.a. fået udgivet HJERNESMART-trilogien: Hjernesmart LedelseHjernesmarte Børn, og Hjernesmart Pædagogik. Desuden har hun skrevet "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" - der udvikler læserens kognitive fleksibilitet.

Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar, Mod og Empati i MENNESKEKENDER-minibogsserien til teenagere samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn taler for organisationer i forandring og ansatte, der oplever lovlig meget negativ stress og fremtidståge. Ikke mindst underviser hun i, hvordan mennesker får hjernen som medspiller i bevægelsen fra gamle vaner til nytænkende resultatskabelse.

Hun har udviklet den registrerede metode Framestorm, som systematisk og kreativt katapulterer kogntiv fleksibilitet, dvs. evnen til at betragte en situation fra mange forskellige, øjenåbnende vinkler.

 

Styrk dit barns livsmestring – bliv i stand til at spotte de afledte effekter

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få tilsendt et uddrag af bogen Afledte effekter - helt gratis.

Samtykke

You have Successfully Subscribed!