“Fantastisk og menneskeklog” – respons på minibog 3 i hjernevenner-serien
Minibog nr. 3 i HJERNEVENNER-serien udkommer i slutningen af november måned. Den hedder Gør hjernen til en medspiller og har til formål at bevidstgøre børn, unge og deres voksne om forskellen på “væk-fra sprog” og “hen-imod sprog” for hjernen.
Louise Klinge, der tidligere i år vandt den prestigefyldte forskningsformidlingskonkurrence, Ph.d. Cup, og som forsker i læreres relationskompetence, har skrevet en anbefaling af Gør hjernen til en medspiller:
“Anette Prehn har skrevet vidunderlige bøger til voksne – vigtige og utroligt lærerige. Nu har børn heldigvis også mulighed for at blive meget klogere på, hvordan vi kan tackle hverdagen bedst muligt, når vi kender til hjernens spilleregler. I den tredje bog i HJERNEVENNER-serien, Gør hjernen til en medspiller, handler det om at styrke de følelser, der gør godt for en selv og andre. Når jeg holder oplæg for lærere og pædagoger, siger jeg gerne undervejs “I må ikke tænke på en lyserød elefant.” Der toner sig gerne en stor, dejlig elefant frem på nethinden af tilhørerne – fordi vores hjerne ikke er optaget af ‘ikke’, men af det, der kan sættes billeder på. Pointen i mit oplæg er, at når vi skal hjælpe børn til at huske de mange sociale spilleregler i hverdagen, skal vi netop rette fokus på det, vi vil have, i stedet for det, vi ikke vil have. Nu glæder jeg mig til fremover at kunne supplere den pointe med, at børnene selv kan få indblik i den spilleregel i hjernen i Gør hjernen til en medspiller. Bogen er skrevet, så man får lyst til at læse mere, fordi Anette Prehn er en fantastisk og menneskeklog formidler. Hvor er det dog en god idé at skrive minibøger til børn og unge om hjernens spilleregler!”
Så dejligt at mærke, at Louise Klinge og jeg “flugter” på dette vigtige område. Det giver mig håb om, at bogens vigtige budskaber kommer til at nå langt ud. Nu har jeg så bare til gode at møde Louise Klinge; forhåbentligvis krydses vore veje engang i nærmeste fremtid.
Anette Prehn (1975) er stifter af Centre for Brain-Based Leadership and Learning. Hun har været iværksætter siden 2005 og er forskningsformidler, sociolog af uddannelse og forfatter til mere end 20 bestseller-bøger om hjernens spilleregler samt disses betydning for læring, ledelse, vaneændring, mental sundhed og socialt samspil.
Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved dét her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?”
Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. "Forskning til folket!" er Anette Prehns motto, og hun formidler vigtig forskning jordnært, engagerende og med et glimt i øjet, så den kan forstås, huskes og anvendes.
Anette Prehn har bl.a. fået udgivet HJERNESMART-trilogien: Hjernesmart Ledelse, Hjernesmarte Børn, og Hjernesmart Pædagogik. Desuden har hun skrevet "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" - der udvikler læserens kognitive fleksibilitet.
Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar, Mod og Empati i MENNESKEKENDER-minibogsserien til teenagere samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:
- Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
- Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
- Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
- Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
- Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
- Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
- Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer
Anette Prehn taler for organisationer i forandring og ansatte, der oplever lovlig meget negativ stress og fremtidståge. Ikke mindst underviser hun i, hvordan mennesker får hjernen som medspiller i bevægelsen fra gamle vaner til nytænkende resultatskabelse.
Hun har udviklet den registrerede metode Framestorm, som systematisk og kreativt katapulterer kognitiv fleksibilitet, dvs. evnen til at betragte en situation fra mange forskellige, øjenåbnende vinkler.