Kan minibøger hjælpe voksne med ptsd og skade på hjernen?

af | Læring, Mental sundhed, Vaneændring

Inden for det samme døgn modtog jeg i denne uge to hilsner fra kvinder, der beskriver, hvilken værdi Hjernevenner-minibøgerne giver … ikke bare for målgruppen (de 10-18 årige) men også for voksne.

Den ene bøvler i disse år med PTSD og kognitive vanskeligheder, mens den anden arbejder med patienter, der har pådraget sig skader på hjernen. Begge har givet mig lov til at viderebringe deres udsagn med navns nævnelse. Det er inspirerende læsning for mig som forfatter – og måske også for dig?

Lilian Hjort-Hansen i Ryomgård på Djursland skriver: “Kære Anette. Jeg har lånt dine bøger, for at se om det var nogle, som jeg skulle købe. Nu står de øverst på min ønskeliste!! Jeg har PTSD og ret mange kognitive vanskeligheder deraf. Blandt andet har jeg ikke kunnet læse bøger i et par år, på trods af at jeg altid har læst meget. Selvom jeg er 53 år, passer dine minibøger pt. lige til mit læseniveau. Efter jeg har læst dem, har jeg meget større forståelse for nogle af mine vanskeligheder, så rigtig, rigtig mange tak.

Dine bøger er nemme at slå op i, og størrelsen gør, at de er nemme at have med. De er en rigtig god hjælp at have med i tasken, når jeg har brug for hjælp i en situation, eller når jeg vil forklare noget til nogle, som ikke forstår, hvordan jeg har det, og hvad der kan hjælpe mig. Størrelsen har også gjort, at det var overskueligt for mig at begynde at læse dem, for alle voksenbøger er jo så tykke og uoverskuelige. Og så har du skrevet i en god tekststørrelse for mig, og med en god opdeling af afsnit og billeder, som forklarer teksten. Det giver ro til, at jeg kan opdele teksten og tage lidt ad gangen.

Ordforklaringen på første side er den vigtigste for mig, som jeg tænker, at jeg godt kunne tænke mig at bruge alene, f.eks. på små laminerede kort, som jeg kunne tage frem, når jeg har brug for dem. Min hukommelse er desværre et stort problem, så derfor er det rigtig godt med opslagsbøger som dine, hvor jeg hurtigt lige kan genopfriske, hvad det var, jeg f.eks. læste i går. Jeg har førhen læst rigtig meget, så det irriterer mig grænseløst, at jeg ikke kan koncentrere mig om det, men nu har jeg fået mod på at optræne min læseevne igen.”

Anette Pedersen, ergoterapeut fra Odense, skriver: “Kære Anette. Tak for er superdejligt, sprudlende og berigende foredrag her til aften på Hjalleseskolen!!!

Jeg sidder dagligt med patienter som har fået skader i hjernen. Patienter som skal forstå hvad hjernen er for en størrelse, hvad den kan, og at den er plastisk. Og at potentialet for forbedring både ligger i hjernens tidligere arbejde men netop også i dens kommende arbejde (herunder udholdenhed, vilje og forståelse af balancen mellem aktivitet og restitution). Jeg ser, hvad det gør ved mennesker at få viden om hjernen, når den har taget skade og skal genoptrænes.

Denne viden får mennesker til at få mod og selvstændighed og gøre noget aktivt ud fra viden. Jeg er så mega glad for, at du formidler denne meningsfulde viden ud til børn og voksne. Men især børn og forældre, for hvis man forstår sin hjerne, har man langt større mulighed for aktivt og selvstændigt at skabe det liv som man ønsker! Samtidig er det fuldstændig fantastisk, at du er så skarp og har så stor viden, som kan gøre den rigtige forskel til gavn for vores sociale samfundsfællesskab. Så’n en som dig har vi brug for! Du gør en forskel! TAK!”

Hvis du selv har erfaringer med minibøgerne som voksen, så skriv meget gerne til mig, ligesom Lilian og Anette gjorde det. Din værdi og dine erfaringer kan være dem, som får andre mennesker til at opdage, at Hjernevenner-serien og de hjernesmarte værktøjer findes og kan gøre gavn.

Solskin, Anette

Anette Prehn (1975) er stifter af Centre for Brain-Based Leadership and Learning. Hun har været iværksætter siden 2005 og er forskningsformidler, sociolog af uddannelse og forfatter til mere end 20 bestseller-bøger om hjernens spilleregler samt disses betydning for læring, ledelse, vaneændring, mental sundhed og socialt samspil.

Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved dét her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?”

Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. "Forskning til folket!" er Anette Prehns motto, og hun formidler vigtig forskning jordnært, engagerende og med et glimt i øjet, så den kan forstås, huskes og anvendes. 

Anette Prehn har bl.a. fået udgivet HJERNESMART-trilogien: Hjernesmart LedelseHjernesmarte Børn, og Hjernesmart Pædagogik. Desuden har hun skrevet "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" - der udvikler læserens kognitive fleksibilitet.

Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar, Mod og Empati i MENNESKEKENDER-minibogsserien til teenagere samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn taler for organisationer i forandring og ansatte, der oplever lovlig meget negativ stress og fremtidståge. Ikke mindst underviser hun i, hvordan mennesker får hjernen som medspiller i bevægelsen fra gamle vaner til nytænkende resultatskabelse.

Hun har udviklet den registrerede metode Framestorm, som systematisk og kreativt katapulterer kogntiv fleksibilitet, dvs. evnen til at betragte en situation fra mange forskellige, øjenåbnende vinkler.