Er pårørende-app på plejehjem vejen frem?

af | Ledelse, Mental sundhed

Københavns Kommune overvejer at indføre en app på plejehjemmene for at samle informationen til de pårørende. Men er en app nu også svaret? Hør eller læs Anette Prehns refleksioner her:

Hør interview fra P4 København, 25 marts 2019 (37:08-41:46)

Eller læs artikel fra Jyllands-Posten, 25. marts 2019, bl.a. med Herluf Larsen på 89 år, der ikke ser nogen grund til, at billeder af ham sendes frem og tilbage.

Kort fortalt fortæller Anette Prehn i artiklen og i radiointerviewet, at vi først former de digitale strukturer, hvorefter de former os, fordi de kalder på at blive fyldt ud. Hun påpeger, at der er stor forskel på at have en nærværsstund med et ældre menneske – og at være i gang med at fotodokumentere, iscenesætte og dele en “nærværsstund”. Mennesker har brug for mennesker; det gælder både vores ældste medborgere, vores børn og alle vi andre.

Desuden påpeger hun, at en sådan app kan rumme flere opgaver for de ansatte og pres på kernefagligheden. Bl.a. fordi modtagerne af fotos naturligt vil forholde sig til; “hvorfor er min farmor kun med på et ud af 27 billeder, og hun ser da faktisk heller ikke særlig glad ud, og det gjorde hun hellere ikke på billederne fra i torsdags.” Det kan give anledning til bekymring og henvendelser til personalet.

Anette Prehn reflekterer også over, at man ikke nødvendigvis får menneskers opmærksomhed ved at lave en app. Nok kan det virke som om: “Vi har sendt informationen ud”, men kommer man til at lave drypvis information, kan meget gå henover hovedet på modtagerne. Vi har kun den mentale kapacitet, som vi har – den er ikke, på magisk vis, blevet større af at leve i en digital tidsalder.

Anette Prehn (1975) er iværksætter, forskningsformidler, sociolog og forfatter til mere end 20 bestseller-bøger om hjernens spilleregler og disses betydning for socialt samspil, mental sundhed, læring og ledelse.

Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved det her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?”

Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. "Forskning til folket!" er Anette Prehns motto, og hun formidler vigtig forskning jordnært, engagerende og med et glimt i øjet, så den kan forstås, huskes og anvendes. 

Anette Prehn har bl.a. fået udgivet "Afledte effekter. Tag skyklapperne af - styrk børn og unges livsmestring", "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" samt HJERNESMART-trilogien: Hjernesmarte Børn, Hjernesmart Ledelse og Hjernesmart Pædagogik. Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar, Mod og Empati i MENNESKEKENDER-minibogsserien til teenagere samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn er også en flittig skaber af sange til Danmark, primært i samspil med komponisterne Rasmus Skov Borring, Kristian Bisgaard og Erik Sommer. Det er blevet til mere end 80 gennem årene - og du kan finde dem på www.anetteprehn.dk