Empatien er fundet!

af | Bøger, Børn og unge

… i al fald ifølge RokokoPosten, som i forgårs – mindre end en uge før udgivelsen af min minibog “Empati” – lancerede dette sjove og tankevækkende opslag. Empatien er ifølge eget udsagn træt af, at folk tror, den helt er forsvundet. I virkeligheden har de “hovederne så højt oppe i deres egen røv, at de slet ikke ser mig.” Læs/grin med! ☀

Breaking: Her er empatien

RokokoPostens opslag:

BREAKING: HER ER EMPATIEN

“Faktisk er jeg alle vegne, men nogle mennesker har hovederne så højt oppe i deres egen røv, at de slet ikke ser mig.” Sådan lyder det fra empatien, der er træt af at høre på falske påstande om, at den helt er forsvundet.

I årevis har danskere efterlyst empatien i debatter på sociale medier. “Hvor er empatien?” lyder spørgsmålet, som særligt midaldrende kvinder har stillet flere tusind gange gennem de seneste år. Uden at få svar.

Nu har empatien valgt at stille op for at forklare, hvor den har været. Svaret vil nok komme bag på mange, da det lyder, at empatien aldrig har været væk. Tværtimod.

“Jeg har, som altid, været her, der og alle vegne. Jeg har et vigtigt job, der kræver, at jeg kan være flere steder på samme sted, og det kan jeg heldigvis,” siger den.

Kræver fokus udadtil
Empatien kan blive irriteret over at blive efterlyst i tide og utide, men det har den en god forklaring på:

“Man får ikke øje på mig, medmindre man vender blikket udad og frigør sig fra sin egen mavefornemmelse. Især når der er noget, man har svært ved at forstå. De mennesker, der efterlyser mig, er ofte nogle, der ikke rigtig kender mig og derfor kun kan se mig, når jeg arbejder på en måde, der er i fuld overensstemmelse med deres egne følelser og vurderinger.”

Empatien erkender dog i samme åndedrag, at det er den selv, der har svigtet:

“En af mine opgaver er at hjælpe folk, der har fået hovederne for højt op i deres egen røv,” siger den.

Kan ikke være overalt
Det er dog en opgave, som empatien ikke formår at løse. Selvom den kan være mange steder på samme tid, kan den ikke være alle steder. Det vil den prøve at gøre noget ved fremover.

“Det er selvfølgelig altid et spørgsmål om prioritering, men i fremtiden skal jeg måske være mere opmærksom på at være der for mennesker, som bruger en stor del af deres tid på at diskutere med fremmede på sociale medier. De kan nemt ende med at tage fejl af mig og deres egen mavefornemmelse,” siger den.

Det er et problem, forklarer empatien, fordi det kan få folk, der tror, at de har den, til at kritisere andre for at mangle den:

“Jeg skal gøre mit bedste for at nå rundt til flere, men indtil da opfordrer jeg til, at man foretager følgende test: Hvis du mener, at nogle mangler mig, og det giver dig en god følelse i maven at udskælde dem for at være dårlige mennesker, så mangler du mig nok også.”

Anette Prehn (1975) er stifter af Centre for Brain-Based Leadership and Learning. Hun har været iværksætter siden 2005 og er forskningsformidler, sociolog af uddannelse og forfatter til mere end 20 bestseller-bøger om hjernens spilleregler samt disses betydning for læring, ledelse, vaneændring, mental sundhed og socialt samspil.

Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved dét her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?”

Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. "Forskning til folket!" er Anette Prehns motto, og hun formidler vigtig forskning jordnært, engagerende og med et glimt i øjet, så den kan forstås, huskes og anvendes. 

Anette Prehn har bl.a. fået udgivet HJERNESMART-trilogien: Hjernesmart LedelseHjernesmarte Børn, og Hjernesmart Pædagogik. Desuden har hun skrevet "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" - der udvikler læserens kognitive fleksibilitet.

Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar, Mod og Empati i MENNESKEKENDER-minibogsserien til teenagere samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn taler for organisationer i forandring og ansatte, der oplever lovlig meget negativ stress og fremtidståge. Ikke mindst underviser hun i, hvordan mennesker får hjernen som medspiller i bevægelsen fra gamle vaner til nytænkende resultatskabelse.

Hun har udviklet den registrerede metode Framestorm, som systematisk og kreativt katapulterer kognitiv fleksibilitet, dvs. evnen til at betragte en situation fra mange forskellige, øjenåbnende vinkler.

 

Styrk dit barns livsmestring – bliv i stand til at spotte de afledte effekter

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få tilsendt et uddrag af bogen Afledte effekter - helt gratis.

Samtykke

You have Successfully Subscribed!