Jeg har valgt at aftjene noget af den værnepligt, jeg aldrig blevet bedt om at give. Jeg giver nogle uger af mit liv til de mennesker, der forsvarer og tjener vores land. I Forsvaret ser jeg et kæmpe behov for at kende til hjernens spilleregler. Tænk i grunden, at professionelle soldater ikke ved, at de har en amygdala – og at den kan reguleres! De er på skydebanen en gang om måneden for at vedligeholde deres skydefærdigheder men mangler færdigheder i at gøre hjernen til en medspiller. Det må jeg gøre noget ved!

Derfor gjorde det mig rigtig glad, da jeg fik denne tilbagemelding fra en leder i Flyvevåbnet:

”Du har lige sparet os for et halvt års arbejde, Anette! Vi var for nylig i gang med at eksaminere en nøgleperson til vores næste udsendelse, da denne gik fuldstændig i spåner over nogle afgørende fejl. Han reagerede ved at blive kapret af sin amygdala – og edderrasende! Så rasende faktisk, at han var klar til at smide håndklædet i ringen og dumpe sin eksamen. Det ville have taget os endnu seks måneder at klargøre ham til mission, hvis det var sket. Men fordi vi har hørt om amygdala-kapringer fra dig, og hvad disse gør ved hjernen – og fordi jeg blandt andet kunne referere til amygdala-vippen, da jeg talte med ham – var soldaten i løbet af nogle minutter i stand til at genvinde fatningen og bestå sin eksamen. Inspireret af din jordnære formidling har jeg erkendt, at amygdala-regulering er en soldaterfærdighed, som kan og bør trænes op!”

Dejlig tilbagemelding! #detnytter


Anette Prehn (1975) er iværksætter, videnskabsformidler, sociolog og forfatter til en række bestseller-bøger om hjernens spilleregler, og disses betydning for socialt samspil, læring og ledelse. Hun opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved det her, uden at almindelige mennesker har gavn og glæde af det?” Det kickstartede hendes mission: at lave fremragende og jordnær videnskabsformidling; i særdeleshed at gøre hjerneforskning og socialpsykologi tilgængelig og brugbar for alle. Det gør hun bl.a. i sin HJERNESMART-trilogi: Hjernesmarte BørnHjernesmart Ledelse og Hjernesmart Pædagogik. Senest har hun fået udgivet HJERNEVENNER-serien, skrevet så man kan forstå og bruge den fra 10 år og opefter. Den første minibog hedder Stierne i hjernen og anbefales varmt af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær. Den anden hedder Bliv ven med hjernens amygdala og anbefales af professor i socialpsykologi, Per Schultz Jørgensen. Den tredje hedder Gør hjernen til en medspiller og anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017, Louise Klinge. Den fjerde Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard. Den femte Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen, mens den sjette Tag nye billeder med hjernen, anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens. Den syvende minibog Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer.Du kan købe Hjernevenner-seriens minibøger samlet her. Du kan også læse mere om Anette Prehns mission her.

Følg Anette Prehn på Facebook | Følg Anette Prehn på LinkedIn