“Du har lige sparet os for et halvt års arbejde!”

af | Ledelse, Vaneændring

Jeg har valgt at aftjene noget af den værnepligt, jeg aldrig blevet bedt om at give. Jeg giver nogle uger af mit liv til de mennesker, der forsvarer og tjener vores land. I Forsvaret ser jeg et kæmpe behov for at kende til hjernens spilleregler. Tænk i grunden, at professionelle soldater ikke ved, at de har en amygdala – og at den kan reguleres! De er på skydebanen en gang om måneden for at vedligeholde deres skydefærdigheder men mangler færdigheder i at gøre hjernen til en medspiller. Det må jeg gøre noget ved!

Derfor gjorde det mig rigtig glad, da jeg fik denne tilbagemelding fra en leder i Flyvevåbnet:

”Du har lige sparet os for et halvt års arbejde, Anette! Vi var for nylig i gang med at eksaminere en nøgleperson til vores næste udsendelse, da denne gik fuldstændig i spåner over nogle afgørende fejl. Han reagerede ved at blive kapret af sin amygdala – og edderrasende! Så rasende faktisk, at han var klar til at smide håndklædet i ringen og dumpe sin eksamen. Det ville have taget os endnu seks måneder at klargøre ham til mission, hvis det var sket. Men fordi vi har hørt om amygdala-kapringer fra dig, og hvad disse gør ved hjernen – og fordi jeg blandt andet kunne referere til amygdala-vippen, da jeg talte med ham – var soldaten i løbet af nogle minutter i stand til at genvinde fatningen og bestå sin eksamen. Inspireret af din jordnære formidling har jeg erkendt, at amygdala-regulering er en soldaterfærdighed, som kan og bør trænes op!”

Dejlig tilbagemelding! #detnytter

Anette Prehn (1975) er iværksætter, forskningsformidler, sociolog og forfatter til mere end 20 bestseller-bøger om hjernens spilleregler og disses betydning for socialt samspil, mental sundhed, læring og ledelse.

Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved det her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?”

Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. "Forskning til folket!" er Anette Prehns motto, og hun formidler vigtig forskning jordnært, engagerende og med et glimt i øjet, så den kan forstås, huskes og anvendes. 

Anette Prehn har bl.a. fået udgivet "Afledte effekter. Tag skyklapperne af - styrk børn og unges livsmestring", "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" samt HJERNESMART-trilogien: Hjernesmarte Børn, Hjernesmart Ledelse og Hjernesmart Pædagogik. Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar, Mod og Empati i MENNESKEKENDER-minibogsserien til teenagere samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn er også en flittig skaber af sange til Danmark, primært i samspil med komponisterne Rasmus Skov Borring, Kristian Bisgaard og Erik Sommer. Det er blevet til mere end 80 gennem årene - og du kan finde dem på www.anetteprehn.dk