Bliv dus med din amygdala

af | Vaneændring

Hvad sker der i hjernen, når du bliver rigtig nervøs eller vred? Hvorfor bliver det en vane i bestemte situationer? Og hvad kan du gøre ved det? Det fortalte jeg om i Go’ Morgen Danmark her til morgen.

Det er amygdala, hjernens vagthund og alarmklokke, som rører på sig i disse situationer. Den har blandt andet til opgave at scanne omgivelserne for farer og vil – hvis den spotter sådan én – få vores hjerte til at galoppere af sted, åndedrættet til at blive hurtigere og få vores muskler til at trække sig sammen. Måske bliver vi også helt tørre i munden – som studievært Steen Langeberg fortæller, at han kan blive. Jeg skriver om amygdala og hvordan den kan tackles snedigt i samtlige af mine bøger. Den kan nemlig blive en ven i livet i stedet for en fjende … trust me, I know (som jeg bl.a. skriver om i bogen Hjernesmarte Børn, der efter mere end to år på markedet stadig ligger på Saxo.com’s bestsellerliste).

Du kan også læse MetroXpress’ artikel, der blev skabt på baggrund af min optræden i Go’ Morgen Danmark her.

Anette Prehn (1975) er iværksætter, forskningsformidler, sociolog og forfatter til mere end 20 bestseller-bøger om hjernens spilleregler og disses betydning for socialt samspil, mental sundhed, læring og ledelse.

Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved det her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?”

Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. "Forskning til folket!" er Anette Prehns motto, og hun formidler vigtig forskning jordnært, engagerende og med et glimt i øjet, så den kan forstås, huskes og anvendes. 

Anette Prehn har bl.a. fået udgivet "Afledte effekter. Tag skyklapperne af - styrk børn og unges livsmestring", "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" samt HJERNESMART-trilogien: Hjernesmarte Børn, Hjernesmart Ledelse og Hjernesmart Pædagogik. Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar, Mod og Empati i MENNESKEKENDER-minibogsserien til teenagere samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn er også en flittig skaber af sange til Danmark, primært i samspil med komponisterne Rasmus Skov Borring, Kristian Bisgaard og Erik Sommer. Det er blevet til mere end 80 gennem årene - og du kan finde dem på www.anetteprehn.dk