Berlingske og jyske finans: Anette Prehn reflekterer over, hvad vi har lært af et år med corona

af | Læring, Ledelse, Vaneændring

Jeg blev interviewet til Berlingske Tidende i anledning af et-året for Danmarks første corona-nedlukning. Læs interviewet her.

»Hvad kan blive gaven ved det her år?« Det »irriterende spørgsmål« stillede sociolog, forfatter og foredragsholder Anette Prehn sig selv, da covid-19 sendte hendes indtægtsgrundlag som foredragsholder i frit fald. Hun besluttede sig for at lave en liste over de gaver, pandemiåret har givet hende. »Det er et provokerende men også utroligt kraftfuldt spørgsmål: Hvad ville vi være blevet snydt for, hvis vi ikke havde været igennem det her?« siger hun.

Tidligere er jeg blevet interviewet af Jyske Finans om, hvad coronakrisen har lært os om forandring og god ledelse. Inklusive tre hjernesmarte råd til forankring af forandring i virksomheden. Læs artiklen her.

COVID-19 og lockdown har tvunget virksomheder over hele verden til at opfinde nye måder at arbejde på, bedrive ledelse på og i det hele taget ”få biksen til at køre” på. Det har resulteret i hjemmearbejde, videomøder, øget digitalisering og nye samarbejdsformer. Men hvordan kan en coronakrise skabe så mange forandringer i arbejdslivet på så kort tid? Og er der kun sund fornuft og fordele i hjemmearbejde og øget digitalisering eller gemmer der sig også hjerneklodsede faldgruber? For at få svar på de og mange flere spørgsmål, har jeg sat sociolog, hjerneformidler og forfatter til “Hjernesmart ledelse”, Anette Prehn stævne til en snak om, hvordan en tvungen lockdown på godt og ondt har ændret vores arbejdsliv. Og hvordan vi som ledere og medarbejdere holder fast i de bedste af de nye vaner.

Anette Prehn (1975) er stifter af Centre for Brain-Based Leadership and Learning. Hun har været iværksætter siden 2005 og er forskningsformidler, sociolog af uddannelse og forfatter til mere end 20 bestseller-bøger om hjernens spilleregler samt disses betydning for læring, ledelse, vaneændring, mental sundhed og socialt samspil.

Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved dét her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?”

Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. "Forskning til folket!" er Anette Prehns motto, og hun formidler vigtig forskning jordnært, engagerende og med et glimt i øjet, så den kan forstås, huskes og anvendes. 

Anette Prehn har bl.a. fået udgivet HJERNESMART-trilogien: Hjernesmart LedelseHjernesmarte Børn, og Hjernesmart Pædagogik. Desuden har hun skrevet "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" - der udvikler læserens kognitive fleksibilitet.

Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar, Mod og Empati i MENNESKEKENDER-minibogsserien til teenagere samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn taler for organisationer i forandring og ansatte, der oplever lovlig meget negativ stress og fremtidståge. Ikke mindst underviser hun i, hvordan mennesker får hjernen som medspiller i bevægelsen fra gamle vaner til nytænkende resultatskabelse.

Hun har udviklet den registrerede metode Framestorm, som systematisk og kreativt katapulterer kogntiv fleksibilitet, dvs. evnen til at betragte en situation fra mange forskellige, øjenåbnende vinkler.