Hovedhistorie i politiken: Algoritmer kan spænde ben for elever

af | Bøger, Børn og unge

Politiken bringer i dag, tre dage før Afledte effekter udkommer, hele tre artikler om en af bogens vigtige pointer: 

Vis mig dine søgninger, og jeg skal sige dig, hvem du bliver. Sådan lyder et af budskaberne i sociologen Anette Prehns nye bog, ’Afledte effekter’. »Algoritmerne, som vi kender dem i dag, fremmer en skomager-bliv-ved-din-læst-verden. De giver dig mere af det, du har søgt på i fortiden, i stedet for at stimulere dine ønsker til fremtiden. Du hænger på din historie. Jeg møder tit lærere, der ikke ved det, og forældre, der er ved at tabe kæben, når de hører om problemet«, siger Anette Prehn.

 

Læs artiklerne her:

Google-søgning kan spænde ben for elever

Sociolog: “Jeg møder tit lærere, der ikke ved det, og forældre, der er ved at tabe kæben, når de hører om problemet.”

Johanne har prøvet det: Hun googlede forgæves efter det, læreren sagtens kunne finde på sin computer

Denne perspektiverende Politiken-artikel – med professor Shoshana Zuboff – er bestemt også værd at blive klogere af. Hun konstaterer bl.a. at »hele indretningen af overvågningskapitalismen har til formål at holde skjult for folk, hvad der egentlig foregår« og »Det er lidt som ’Alice i Eventyrland’. Vi tror, vi søger på Google, men i virkeligheden søger Google i os. Vi tror, vi bruger Facebook, men i virkeligheden bruger Facebook os. Vi tror, de har en privatlivspolitik, men i virkeligheden er det en overvågningspolitik. Vi tror, deres ydelser er gratis, mens de opfatter os som gratis.« Zuboff konstaterer, at overvågningskapitalismen handler om at forudsige og dernæst manipulere menneskelige valg; og at de ting bliver udviklet bag kulisserne, bag scenen, hvor ingen ser det. Der er så meget, vi ikke ser …

Anette Prehn (1975) er iværksætter, forskningsformidler, sociolog og forfatter til mere end 20 bestseller-bøger om hjernens spilleregler og disses betydning for socialt samspil, mental sundhed, læring og ledelse.

Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved det her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?”

Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. "Forskning til folket!" er Anette Prehns motto, og hun formidler vigtig forskning jordnært, engagerende og med et glimt i øjet, så den kan forstås, huskes og anvendes. 

Anette Prehn har bl.a. fået udgivet "Afledte effekter. Tag skyklapperne af - styrk børn og unges livsmestring", "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" samt HJERNESMART-trilogien: Hjernesmarte Børn, Hjernesmart Ledelse og Hjernesmart Pædagogik. Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar, Mod og Empati i MENNESKEKENDER-minibogsserien til teenagere samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn er også en flittig skaber af sange til Danmark, primært i samspil med komponisterne Rasmus Skov Borring, Kristian Bisgaard og Erik Sommer. Det er blevet til mere end 80 gennem årene - og du kan finde dem på www.anetteprehn.dk

Styrk dit barns livsmestring – bliv i stand til at spotte de afledte effekter

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få tilsendt et uddrag af bogen Afledte effekter - helt gratis.

Samtykke

You have Successfully Subscribed!