Sammenspillet mellem amygdala og pandelapperne

Amygdala, Børn og unge

Hørte du Alicia synge sangen “Pust luft i din pandelap” på min FB-opdatering den 14. august? Undrede du dig over, hvad det der med ballonen, der “prutter” er for noget?

Når jeg er i samspil med børn, har jeg gerne en lilla ballon med for at illustrere pandelappernes funktion. Pandelapperne er hjernens boss og helt afgørende for vores evne til at analysere situationer, løse opgaver, hæmme impulser, regulere følelser, prioritere og forestille os fremtiden.

I deres naturlige tilstand er pandelapperne “pustet op” ligesom en flot ballon. Men fordi amygdala og pandelapperne er forbundet gennem en slags vippefunktion (når den ene går op, går den anden ned), så påvirkes vores pandelapsfunktion af vores amygdala-aktivitet.

Når amygdala går i gul (“ding”), rød (“ding, ding”) eller sort (“ding, ding, ding”), så “prutter ballonen”, og pandelapperne mister kraft. Når amygdala – der både er hjernens trusselsrespons og relevansdetektor – er underaktiv, fanger vi ikke, at der foregår noget vigtigt i rummet og “logger af”.

Meget mere om dette i bogen Hjernesmart Pædagogik, som udkommer til oktober.

Anette Prehn (1975) er iværksætter, forskningsformidler, sociolog og forfatter til en række bestseller-bøger om hjernens spilleregler og disses betydning for socialt samspil, mental sundhed, læring og ledelse.

Hendes nyeste bog er "Det syngende menneske. Nye veje til forbundethed". Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved det her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?”

Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. 

Anette Prehn har bl.a. fået udgivet "Afledte effekter. Tag skyklapperne af - styrk børn og unges livsmestring", "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" samt HJERNESMART-trilogien: Hjernesmarte Børn, Hjernesmart Ledelse og Hjernesmart Pædagogik. Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar og Mod samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn er også en flittig skaber af sange til Danmark, primært i samspil med komponisterne Rasmus Skov Borring og Kristian Bisgaard. Du kan se/synge alle hendes offentliggjorte sange her. Og læse mere om Anette Prehns mission her

FÅ ANETTE PREHNS NYHEDSBREV

* indicates required