Sådan blev en teenager ven med sin amygdala

af | Børn og unge

Jeg har modtaget en vidunderlig hilsen fra en mor, om hvad hendes teenagedatter og deres familiedynamik har vundet gennem kendskabet til amygdala, hjernens alarmklokke.

I min bog “Hjernesmarte Børn” beskriver jeg, hvorfor jeg synes, at ALLE børn, unge og voksne fortjener at vide, at de har en sådan amygdala. Ligesom vi fra en tidlig alder ved, at vi har en storetå eller en albue, bør vi for mig at se også vide, AT vi har en amygdala i hjernen, HVORFOR den let kan løbe af sted med os, og HVORDAN vi kan berolige den igen (og dermed f.eks. dæmpe vrede eller frygt).

En mor beskriver her, hvordan amygdala-viden og amygdala-flasken konkret har hjulpet dem:

“Jeg har en mand, en søn på 16 og en datter på 13. De to børn har haft store sammenstød, hvor han lige får sagt noget lidt for friskt – og hun bliver så ramt, råber, smækker med døren og går væk fra ham.
Lige før sommerferien læste jeg om amygdala og delte denne viden med min datter. Vi gik i gang med at lave amygdala-flasken. Hun fandt glad glimmerlageret og frugtfarverne frem, og vi fik lavet flere af slagsen.
Herefter havde vi den skønneste sommerferie i 14 dage – uden sammenstød af nogen art. Indimellem blev min datter lidt stille, og jeg fornemmede, hun trak luft og så fortsatte med indre ro.
Hun fortalte mig senere, at hun havde besluttet sig for, at storebroren ikke skulle have lov til at bestemme, om hendes amygdala skulle vokse eller ej. Det ville hun selv.

Sådan! Tusind tak Anette, det var faktisk lige det helt konkrete værktøj, vi havde brug for. Selvfølgelig må hun gerne blive sur, det er bare så ydmygende at komme tilbage til lokalet efter at have været voldsom. Og det er langt mere opbyggende for hende nu at optrampe gode stier: gennem oplevelser, hvor hun får erfaring med at regulere sig selv følelsesmæssigt og styrker sin indre ro.”

Hvis du vil vide mere om bogen, kan du klikke her: www.bit.ly/1STWPBO

Anette Prehn (1975) er iværksætter, forskningsformidler, sociolog og forfatter til mere end 20 bestseller-bøger om hjernens spilleregler og disses betydning for socialt samspil, mental sundhed, læring og ledelse.

Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved det her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?”

Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. "Forskning til folket!" er Anette Prehns motto, og hun formidler vigtig forskning jordnært, engagerende og med et glimt i øjet, så den kan forstås, huskes og anvendes. 

Anette Prehn har bl.a. fået udgivet "Afledte effekter. Tag skyklapperne af - styrk børn og unges livsmestring", "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" samt HJERNESMART-trilogien: Hjernesmarte Børn, Hjernesmart Ledelse og Hjernesmart Pædagogik. Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar, Mod og Empati i MENNESKEKENDER-minibogsserien til teenagere samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn er også en flittig skaber af sange til Danmark, primært i samspil med komponisterne Rasmus Skov Borring, Kristian Bisgaard og Erik Sommer. Det er blevet til mere end 80 gennem årene - og du kan finde dem på www.anetteprehn.dk

Styrk dit barns livsmestring – bliv i stand til at spotte de afledte effekter

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få tilsendt et uddrag af bogen Afledte effekter - helt gratis.

Samtykke

You have Successfully Subscribed!