Jeg har modtaget en vidunderlig hilsen fra en mor, om hvad hendes teenagedatter og deres familiedynamik har vundet gennem kendskabet til amygdala, hjernens alarmklokke.

teenagers-articleI min bog “Hjernesmarte Børn” beskriver jeg, hvorfor jeg synes, at ALLE børn, unge og voksne fortjener at vide, at de har en sådan amygdala. Ligesom vi fra en tidlig alder ved, at vi har en storetå eller en albue, bør vi for mig at se også vide, AT vi har en amygdala i hjernen, HVORFOR den let kan løbe af sted med os, og HVORDAN vi kan berolige den igen (og dermed f.eks. dæmpe vrede eller frygt).

En mor beskriver her, hvordan amygdala-viden og amygdala-flasken konkret har hjulpet dem:

“Jeg har en mand, en søn på 16 og en datter på 13. De to børn har haft store sammenstød, hvor han lige får sagt noget lidt for friskt – og hun bliver så ramt, råber, smækker med døren og går væk fra ham.
Lige før sommerferien læste jeg om amygdala og delte denne viden med min datter. Vi gik i gang med at lave amygdala-flasken. Hun fandt glad glimmerlageret og frugtfarverne frem, og vi fik lavet flere af slagsen.
Herefter havde vi den skønneste sommerferie i 14 dage – uden sammenstød af nogen art. Indimellem blev min datter lidt stille, og jeg fornemmede, hun trak luft og så fortsatte med indre ro.
Hun fortalte mig senere, at hun havde besluttet sig for, at storebroren ikke skulle have lov til at bestemme, om hendes amygdala skulle vokse eller ej. Det ville hun selv.
Sådan! Tusind tak Anette, det var faktisk lige det helt konkrete værktøj, vi havde brug for. Selvfølgelig må hun gerne blive sur, det er bare så ydmygende at komme tilbage til lokalet efter at have været voldsom. Og det er langt mere opbyggende for hende nu at optrampe gode stier: gennem oplevelser, hvor hun får erfaring med at regulere sig selv følelsesmæssigt og styrker sin indre ro.”

Hvis du vil vide mere om bogen, kan du klikke her: www.bit.ly/1STWPBO


Anette Prehn (1975) er iværksætter, videnskabsformidler, sociolog og forfatter til en række bestseller-bøger om hjernens spilleregler, og disses betydning for socialt samspil, læring og ledelse. Hun opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved det her, uden at almindelige mennesker har gavn og glæde af det?” Det kickstartede hendes mission: at lave fremragende og jordnær videnskabsformidling; i særdeleshed at gøre hjerneforskning og socialpsykologi tilgængelig og brugbar for alle. Det gør hun bl.a. i sin HJERNESMART-trilogi: Hjernesmarte BørnHjernesmart Ledelse og Hjernesmart Pædagogik. Senest har hun fået udgivet HJERNEVENNER-serien, skrevet så man kan forstå og bruge den fra 10 år og opefter. Den første minibog hedder Stierne i hjernen og anbefales varmt af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær. Den anden hedder Bliv ven med hjernens amygdala og anbefales af professor i socialpsykologi, Per Schultz Jørgensen. Den tredje hedder Gør hjernen til en medspiller og anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017, Louise Klinge. Den fjerde Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard. Den femte Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen, mens den sjette Tag nye billeder med hjernen, anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens. Den syvende minibog Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer.Du kan købe Hjernevenner-seriens minibøger samlet her. Du kan også læse mere om Anette Prehns mission her.

Følg Anette Prehn på Facebook | Følg Anette Prehn på LinkedIn