Nyt netværk i hjernesmart ledelse

af | Ledelse

F5 lancerer nu – med Anette Prehn som network director – netværket HJERNESMART LEDELSE.

Du er velkommen, hvis du ønsker at arbejde de hjernesmarte logikker godt og grundigt “ind under huden”. Hvis du vil sikre, at du ikke bare læser og tænker over Anettes bog, men rent faktisk kan lede med hjernen in mente. I netværket vil du møde andre ledere, der deler din begejstring over at kende til hjernens spilleregler, og som er med på at dele erfaringer, eksperimentere og udvikle dette spændende felt – sammen!

Netværket åbner i 2017 og det første års temaer er:

  1. Hvordan tager du sort bælte i hjernens trusselsrespons? Amygdala er en afgørende struktur i hjernen. Den reagerer på opfattede farer og sætter kroppen i alarmberedskab. En medarbejder kan være nok så fagligt dygtig, men hvis amygdala ”løber af sted” med vedkommende i tide og i utide, vil det dræne såvel præstation som trivsel.
  1. Vejen til et fleksibelt mindset. Pandelapperne rummer en vigtig nøgle til at regulere amygdala-aktivitet og få hjernen til at spille med – også på en forandring. Metoden ”reframing” (dvs. omfortolkning) er en evidensbaseret måde at bruge sine pandelapper på til at se nye perspektiver i en situation. Faktisk kan du, når du bliver god til at bruge metoden, reframe hverdagssituationer på sekunder, og dermed gøre en situation langt lettere at håndtere.
  1. Tag følelser med et gran salt, men værdier ganske alvorligt. Følelser er én hjernefunktion blandt flere andre. Alligevel ophøjes den af mange til at være noget særligt, og disse synes at mene, at det vi ”føler” om en situation, er lig med, hvordan situationen rent faktisk ”er”. Vi udforsker, hvordan vi kan bruge værdikendskab til at forstå menneskelige reaktioner bedre – og handle på relevante måder.
  1. Hjernesmart vaneændring. Livet er én lang vanedannelse. Det vi træner og tænker, styrker vi. Hjernen følger bestemte spilleregler men kender vi dem ikke, bliver vaneændring (men også ledelse, selvledelse og samspil) mere ”op ad bakke”, end den behøver at være. I hjernens maskinrum finder vi faktisk nøglen til, hvordan vi styrker relevante vaner og svækker de mere uhensigtsmæssige.
  1. Hvordan laver man hjernesmart opgradering af en strategi? Når du har opbygget et hjernesmart repertoire, er du i stand til at gå til hverdagssituationer med et helt andet overblik og sans for den ”sociale analyse”. Du kan også bruge din viden til at opgradere de beslutninger, strategier eller forandringsprocesser, som I alligevel laver i din organisation.

Hvis du vil tilmelde dig netværket, mens der stadig er pladser, så kontakt Thomas Nielsen fra F5 på 40 55 08 56 eller thomas@f5.dk.

OM ANETTE PREHN

Anette Prehn er pioner inden for anvendt hjerneforskning og NeuroLeadership. Hun transformerer cutting-edge forskning til nyttige redskaber for ledere og medarbejdere og har netop skrevet en ny bog om hjernesmart ledelse, som udkommer 2. november.

Anette Prehn driver på 12. år virksomheden Centre for Brain-Based Leadership and Learning og har kunder som Novozymes, Danske Bank, Bosch, Siemens, Ericsson og Man Diesel & Turbo. Derudover har hun igennem flere år bidraget på uddannelser på Copenhagen Business School.

ARTIKEL FRA F5: Kør forandringer gennem den hjernesmarte si

Gennem alt socialt samspil påvirker vi hinanden. Både i fritiden og på jobbet. Hjernen udvikler sig i henhold til, hvordan den stimuleres, og den reagerer på de mange stimuli, den konstant modtager.

Mange ledere kender ikke hjernens spilleregler, men hvis man forstår hjernen bedre, kan det være en stor fordel. Anette Prehn er dansk pioner inden for anvendt hjerneforskning og neuroleadership og Network Director hos F5. Hun fortæller, hvordan man med en række værktøjer kan blive bedre til at aflæse sine medarbejdere og dermed også få mere succes med blandt andet forandringer i virksomheden.

Hjernen følger bestemte spilleregler. Dem er der mange ledere, der ikke aner, hvad er. For mig er ledelse facilitering af forbindelser i hjernen. Facilitering af hjerneprocesser,” siger Anette Prehn.

Der er altid mange forandringsprocesser i en virksomhed. Og noget af det, der kan få hjernen til at reagere er netop forandringer. Den hjernesmarte leder kan afkode sine medarbejderes reaktion og agere ud fra den.

“Når man kan se på en medarbejders ansigtsmimik – det man kalder mikrobeskeder – at han eller hun er stået af, vil den hjernesmarte leder gøre noget andet end bare at køre på. Man kan eksempelvis se det, hvis der er en, der sidder med helt tomme øjne. Så ved man, at der sandsynligvis er amygdala-aktivering, muligvis en amygdala-kapring, som dræner nogle af hjernens centrale funktioner. Medarbejderen kan have svært ved at forstå og huske, hvad der bliver sagt og med at se ting i et større perspektiv. Tilmed vil medarbejderen have svært ved at regulere sine følelser og for eksempel berolige sig selv,” siger Anette Prehn.

En ting er at arbejde med at kommunikere forandringer ud i virksomheden, så færrest muligt står af, men hjernesmart ledelse handler også om at være i stand til at analysere situationen og vide, hvordan man skal agere, hvis man opfanger signaler på, at man er ved at gøre hjernen (sin egen eller andre) til en modspiller.

“Det er min niche at formidle hjernens spilleregler, således at ledere bliver klar over, hvordan hjernen reagerer i forskellige situationer, og hvad man kan gøre ved det. Hvis man har lavet en strategi, som man synes er fed – hvordan kan man så køre den igennem den hjernesmarte si og undgå, at folk går i sort over en forandringsproces, eller at man får klemt nogen statusmæssigt, uden at det er hensigten,” siger hun.

PODCAST

Podcasten Hjernesmart hjælper dig med at få hjernen på dit hold – både din egen hjerne og andres.

Du lærer bl.a. at vende overspringshandlinger til indsigter, tage følelser med et gran salt, bedrive ledelse og selvledelse med hjernen in mente og få glæde af jordnære værktøjer i din familie og din organisation.


FRAMESTORM KURSUS

Tag det populære Framestorm-kursus med Anette Prehn. Skab mening. Opdag skjulte gaver. Sænk skuldrene. Få det bedste ud af det, livet nu engang kaster i din retning. Styrk din “rygrad” i svære situationer. Framestorm-metoden er som en droneflyvning hen over en situation: En 360 graders udforskning af nye måder at betragte på. Du gør dermed reframing – dvs. omfortolkning – til en kernekompetence.


Hvis I ønsker jer et hverdagsrelevant, engagerende og sporsættende foredrag om hjernens spilleregler – skræddersyet til jer – så ræk ud efter Anette Prehn. Hendes kunder spænder fra Maersk, Grundfos og Novo over Finansforbundet og Copenhagen Business School til hundredevis af skoler og daginstitutioner og mere end 40 kommuner i hele landet.

Anette Prehn (1975) er stifter af Centre for Brain-Based Leadership and Learning. Hun har været iværksætter siden 2005 og er forskningsformidler, sociolog af uddannelse og forfatter til mere end 20 bestseller-bøger om hjernens spilleregler samt disses betydning for læring, ledelse, vaneændring, mental sundhed og socialt samspil.

Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved dét her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?”

Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. "Forskning til folket!" er Anette Prehns motto, og hun formidler vigtig forskning jordnært, engagerende og med et glimt i øjet, så den kan forstås, huskes og anvendes. 

Anette Prehn har bl.a. fået udgivet HJERNESMART-trilogien: Hjernesmart LedelseHjernesmarte Børn, og Hjernesmart Pædagogik. Desuden har hun skrevet "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" - der udvikler læserens kognitive fleksibilitet.

Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar, Mod og Empati i MENNESKEKENDER-minibogsserien til teenagere samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn taler for organisationer i forandring og ansatte, der oplever lovlig meget negativ stress og fremtidståge. Ikke mindst underviser hun i, hvordan mennesker får hjernen som medspiller i bevægelsen fra gamle vaner til nytænkende resultatskabelse.

Hun har udviklet den registrerede metode Framestorm, som systematisk og kreativt katapulterer kognitiv fleksibilitet, dvs. evnen til at betragte en situation fra mange forskellige, øjenåbnende vinkler.