For dagens familier er dét at fravælge forstyrrende, digitale notifikationer ikke et reelt valg. Man tvinges i stedet – i forbindelse med skole og fritidsinteresser – ind i en kultur, der forventer, at man tjekker ForældreIntra og fritidsapps i tide og utide: Skemaet er ændret. Kampen er aflyst. Vi har vikar i morgen. Husk brugte toiletruller. Hvem vil bage snobrødsdej? Sidste tilmeldingsfrist. Er der nogen, der har set Mathildes gummistøvler? Hallo – er der nogen???

De digitale strukturer muliggør kortsigtet tænkning, hvor mange liiige skal kommunikere noget til alle – på vilkårlige tidspunkter og i en lind strøm. Alle har gode intentioner, er jeg sikker på – men de akkumulerede effekter er uoverskuelige og stressende. I Politikens kronik i dag fortæller jeg om, hvordan den hovedløse digitale invasion øger stressniveauet for rigtig mange:

Hovedløs digital invasion giver stress (link til Politiken-kronik, 29.10.18)

Kronikken som word-dokument


Anette Prehn (1975) er iværksætter, forskningsformidler, sociolog og forfatter til en række bestseller-bøger om hjernens spilleregler og disses betydning for socialt samspil, læring og ledelse. Hun opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved det her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?” Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. Anette Prehn har bl.a. fået udgivet "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" samt HJERNESMART-trilogien: Hjernesmarte BørnHjernesmart Ledelse og Hjernesmart Pædagogik. Hun har også skrevet HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Du kan købe Hjernevenner-seriens minibøger samlet her. Og læse mere om Anette Prehns mission her

Følg Anette Prehn på Facebook | Følg Anette Prehn på LinkedIn