“Sikken voldsom trængsel og julekalenderalarm” kalder Jyllands-Postens journalist sin artikel om det massive udbud af julekalendere, som de to public service kanaler DR og TV2 tilbyder i december 2018.

Journalisten ringede til mig for at få et perspektiverende blik på de i alt 11 muligheder for julekalender-underholdning. Og det fik hun. Se julekalender-artiklen her.

Interviewet mindede mig om, hvor vigtigt det er ikke kun som kultur og mennesker i en kultur at tænke og handle på Adfærdsplanet. Men også at optræne at kunne bevæge os “op i helikopteren” og forudse effekter af valg og adfærd, som f.eks. “efterspørgslen kræver”.

I det hele taget ønsker jeg med min seneste bog FLIP at stimulere vores evne til at sætte os i andres sted (f.eks. børnefamilien med flere børn og forskelligartede ønsker), at kunne forudse afledte effekter og akkumulerede effekter af det, vi overvejer at foretage os eller sætte i søen.

Dominoeffekten mellem Fortolkning-Følelser-Fremtidig Adfærd vil jeg gøre mit for at arbejde ind i vores bevidsthed. Ligesom alle kender til, at “våde øregange” og “koldt vejr” giver “ondt i ørene”, på samme måde skal vi for mig at se kunne forudse effekterne af vores fortolkninger.

Med ønsket om en glædelig og meningsfuld december!

Anette


Anette Prehn (1975) er iværksætter, videnskabsformidler, sociolog og forfatter til en række bestseller-bøger om hjernens spilleregler, og disses betydning for socialt samspil, læring og ledelse. Hun opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved det her, uden at almindelige mennesker har gavn og glæde af det?” Det kickstartede hendes mission: at lave fremragende og jordnær videnskabsformidling; i særdeleshed at gøre hjerneforskning og socialpsykologi tilgængelig og brugbar for alle. Det gør hun bl.a. i sin HJERNESMART-trilogi: Hjernesmarte BørnHjernesmart Ledelse og Hjernesmart Pædagogik. Samt i bogen FLIP, som konkret lærer os at “tage nye billeder med hjernen” ved hjælp af en enkel metode, vi kan have med os alle vegne, fordi den bor på vores venstre hånd. Anette Prehn har også fået udgivet HJERNEVENNER-serien, skrevet så man kan forstå og bruge den fra 10 år og opefter. Den første minibog hedder Stierne i hjernen og anbefales varmt af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær. Den anden hedder Bliv ven med hjernens amygdala og anbefales af professor i socialpsykologi, Per Schultz Jørgensen. Den tredje hedder Gør hjernen til en medspiller og anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017, Louise Klinge. Den fjerde Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard. Den femte Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen, mens den sjette Tag nye billeder med hjernen, anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens. Den syvende minibog Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer.Du kan købe Hjernevenner-seriens minibøger samlet her. Du kan også læse mere om Anette Prehns mission her.

Følg Anette Prehn på Facebook | Følg Anette Prehn på LinkedIn