Julehygge eller potentiale for familiekonflikt?

af | Børn og unge

“Sikken voldsom trængsel og julekalenderalarm” kalder Jyllands-Postens journalist sin artikel om det massive udbud af julekalendere, som de to public service kanaler DR og TV2 tilbyder i december 2018.

Journalisten ringede til mig for at få et perspektiverende blik på de i alt 11 muligheder for julekalender-underholdning. Og det fik hun. Se julekalender-artiklen her.

Interviewet mindede mig om, hvor vigtigt det er ikke kun som kultur og mennesker i en kultur at tænke og handle på Adfærdsplanet. Men også at optræne at kunne bevæge os “op i helikopteren” og forudse effekter af valg og adfærd, som f.eks. “efterspørgslen kræver”.

I det hele taget ønsker jeg med min seneste bog FLIP at stimulere vores evne til at sætte os i andres sted (f.eks. børnefamilien med flere børn og forskelligartede ønsker), at kunne forudse afledte effekter og akkumulerede effekter af det, vi overvejer at foretage os eller sætte i søen.

Dominoeffekten mellem Fortolkning-Følelser-Fremtidig Adfærd vil jeg gøre mit for at arbejde ind i vores bevidsthed. Ligesom alle kender til, at “våde øregange” og “koldt vejr” giver “ondt i ørene”, på samme måde skal vi for mig at se kunne forudse effekterne af vores fortolkninger.

Med ønsket om en glædelig og meningsfuld december!

Anette

Anette Prehn (1975) er iværksætter, forskningsformidler, sociolog og forfatter til mere end 20 bestseller-bøger om hjernens spilleregler og disses betydning for socialt samspil, mental sundhed, læring og ledelse.

Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved det her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?”

Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. "Forskning til folket!" er Anette Prehns motto, og hun formidler vigtig forskning jordnært, engagerende og med et glimt i øjet, så den kan forstås, huskes og anvendes. 

Anette Prehn har bl.a. fået udgivet "Afledte effekter. Tag skyklapperne af - styrk børn og unges livsmestring", "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" samt HJERNESMART-trilogien: Hjernesmarte Børn, Hjernesmart Ledelse og Hjernesmart Pædagogik. Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar, Mod og Empati i MENNESKEKENDER-minibogsserien til teenagere samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn er også en flittig skaber af sange til Danmark, primært i samspil med komponisterne Rasmus Skov Borring, Kristian Bisgaard og Erik Sommer. Det er blevet til mere end 80 gennem årene - og du kan finde dem på www.anetteprehn.dk

Styrk dit barns livsmestring – bliv i stand til at spotte de afledte effekter

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få tilsendt et uddrag af bogen Afledte effekter - helt gratis.

You have Successfully Subscribed!