Forretning er forandring

af | Ledelse

I forbindelse med Fynsk Erhvervs handelskonference talte Anette Prehn om balancen mellem forretning og konstant forandring. Hun er ikke i tvivl om, at emnet er vigtigt, og at virksomhedslederne skal vænne sig til at tænke i forandringer. Altid!

“Forretning er forandring i dag. Fordi omgivelserne og markederne er så omskiftelige. Fordi de teknologiske tigerspring er så massive. Forandring er ikke længere en begivenhed – noget der kommer og går, og som vi venter på skal “gå over”. Forandring er blevet vilkår,” siger Anette Prehn, der opfordrer lederne til at arbejde med at give de nye vaner videre.

“Jeg møder tit erhvervsledere, der ærgrer sig over, at medarbejderne ikke er særlig “forandringsparate”. Men hvor mange ledere har husket at træne medarbejderne i de værktøjer, der sætter hjernen i stand til at ”spille med”? Mange medarbejdere – og ledere – snubler ganske enkelt i hjernens fælder og bliver til fejlfindere med forsvarsværn til ulempe for forretningen. De hjernesmarte værktøjer optræner fleksibel tænkning og kan ændre en forandring fra at ligne en trussel til at være noget, man forholder sig konstruktivt til og får det bedste ud af, sagde Anette Prehn blandt andet.

Hun konstaterede også, at alt liv er lig med forandring – alt! “Men mange af os mener og ønsker, at når noget er godt – og vi f.eks. trives i en jobfunktion eller på et marked – så skal vi “leve lykkeligt til vores dages ende”. Med andre ord: Tingene skal forblive, som de er p.t. Når jeg taler om at gøre forandringsparathed til en vane, så taler jeg om at have “sort bælte” i amygdala-håndtering (dvs. tackling/neddæmpning af hjernens automatiske trusselsrespons) og en evne til at skabe fortolkningsspring til gavn for samspillet med kunder og kolleger i hverdagen og forretningens resultater. Det er en investering i både produktivitet og trivsel,” konstaterede Anette Prehn.

Anette Prehn (1975) er stifter af Centre for Brain-Based Leadership and Learning. Hun har været iværksætter siden 2005 og er forskningsformidler, sociolog af uddannelse og forfatter til mere end 20 bestseller-bøger om hjernens spilleregler samt disses betydning for læring, ledelse, vaneændring, mental sundhed og socialt samspil.

Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved dét her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?”

Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. "Forskning til folket!" er Anette Prehns motto, og hun formidler vigtig forskning jordnært, engagerende og med et glimt i øjet, så den kan forstås, huskes og anvendes. 

Anette Prehn har bl.a. fået udgivet HJERNESMART-trilogien: Hjernesmart LedelseHjernesmarte Børn, og Hjernesmart Pædagogik. Desuden har hun skrevet "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" - der udvikler læserens kognitive fleksibilitet.

Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar, Mod og Empati i MENNESKEKENDER-minibogsserien til teenagere samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn taler for organisationer i forandring og ansatte, der oplever lovlig meget negativ stress og fremtidståge. Ikke mindst underviser hun i, hvordan mennesker får hjernen som medspiller i bevægelsen fra gamle vaner til nytænkende resultatskabelse.

Hun har udviklet den registrerede metode Framestorm, som systematisk og kreativt katapulterer kogntiv fleksibilitet, dvs. evnen til at betragte en situation fra mange forskellige, øjenåbnende vinkler.