Hjernekræft, hjerneskade og mor til fire – hjernesmarte børn hjælper familie

af | Børn og unge, Mental sundhed

INSPIRERET OG RØRT TIL TÅRER. Disse vidunderlige ord landede i min indbakke i går fra Lotte, der jonglerer at være mor til fire, samtidig med at hun har kræft i hjernen og en hjerneskade. Min dybeste respekt til dig, Lotte!

”Jeg har læst ’Hjernesmarte børn’ og endelig fundet en bog, hvor jeg IKKE sidder tilbage med følelsen af, at være en helt uduelig forælder, der fuldstændig har ødelagt mine børn (og jeg har altså læst mange bøger om børneopdragelse og hjernens funktioner).

Jeg prøver jo netop at blive klogere og dygtigere til at forstå mine børn ved at søge information – og så er det altså ikke særlig rart at føle, at man nærmest får skældud af eksperterne. Men i ’Hjernesmarte børn’ får jeg rent faktisk nogle redskaber til at ændre situationen, når den er ved at løbe af sporet.

ANSVARET FOR FIRE BØRN – TRODS SYGDOM

Jeg har kræft i hjernen og hjerneskade efter to hjerneoperationer, strålebehandling samt en lille hjerneblødning. Derfor bliver jeg nemt træt, stresset, frustreret og mister fuldstændig overblikket.

Jeg har ansvaret for, at få mine fire børn ud af døren hver morgen, og dag efter dag ender det med, at jeg råber, og børnene skændes, så alle bare løber forvirrede rundt og får en rigtig dårlig dag. Jeg går hjemme, så mit eneste job er jo at sørge for børnene, men ikke engang det kan lykkedes.

Min dreng på 10 år har netop fået konstateret ADHD, og hvis jeg hæver stemmen eller skynder på ham om morgenen, kan jeg være helt sikker på, at bomben springer. Hans egen forklaring er:

‘Når man har ADHD er det lidt ligesom at have superkræfter; at have to hjerner. Den ene er normal. Den anden er en slags ekstra hjerne, som vi slet ikke kender til. Den tænker meget hurtigere end andre hjerner og giver masser af energi og kan altid finde på sjove og kreative ting, men den er også lidt som en støvsuger og bliver hurtigt fyldt op af for mange indtryk og larm, og så overtager den den anden hjerne.’

Når han bliver vred – fortæller han – er det faktisk, fordi den ene hjerne er ked af det, og så reagerer superhjernen med vrede. Derfor må jeg ikke blive sur på ham om morgenen, for han bliver så ked af det.

MON OMFORTOLKNING KUNNE HJÆLPE?

Jeg har forsøgt at omfortolke og tænkte egentlig, at det da lød lidt for “nemt”, at det lille trick virkelig skulle kunne gøre en forskel. MEN DET VIRKER JO!! Det er nu en uge siden, at jeg læste din bog, og alle morgener på nær én har været stille og rolige og med glade børn.

Min 10-åriges lunte er blevet meget længere, og han eksploderer ikke så nemt på sine søskende, som ellers må tage imod en del. Han har mere overskud til ikke at lade sig provokere og kommer hen til mig og beder om et kram i stedet. Din bog kommer helt sikkert til at gøre en forskel i vores familie og for min skønne lille superhelt. Tak for det!”

Lotte Svendsen, Sønderjylland

___

Tak til dig, Lotte, at andre må finde inspiration gennem jeres erfaringer. Det er helt tydeligt for mig, at du gør en ekstraordinær stor indsats ift. dine fire børn – de svære betingelser på trods.

Jeg synes, det er SÅ vigtigt at finde ro i, at vi er mennesker, der hver især gør det BEDSTE vi kan, med de ressourcer vi har. “Tillykke – du er et menneske” og “Velkommen i klubben!” får jeg lyst til at skrive til dig. Jeg har bestemt heller ikke groet vinger selv, men kendskabet til hjernens spilleregler hjælper mig med at navigere, tilgive (både andre og mig selv) og vende tilbage til indre ro igen og igen.

Det glæder mig, at du og I så hurtigt begynder at få værdi af bogen. Faktisk sidder jeg her med tårer i øjnene og ønsker jer ALT det bedste – og dig en fortsat god bedring ???? Anette

Anette Prehn (1975) er stifter af Centre for Brain-Based Leadership and Learning. Hun har været iværksætter siden 2005 og er forskningsformidler, sociolog af uddannelse og forfatter til mere end 20 bestseller-bøger om hjernens spilleregler samt disses betydning for læring, ledelse, vaneændring, mental sundhed og socialt samspil.

Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved dét her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?”

Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. "Forskning til folket!" er Anette Prehns motto, og hun formidler vigtig forskning jordnært, engagerende og med et glimt i øjet, så den kan forstås, huskes og anvendes. 

Anette Prehn har bl.a. fået udgivet HJERNESMART-trilogien: Hjernesmart LedelseHjernesmarte Børn, og Hjernesmart Pædagogik. Desuden har hun skrevet "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" - der udvikler læserens kognitive fleksibilitet.

Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar, Mod og Empati i MENNESKEKENDER-minibogsserien til teenagere samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn taler for organisationer i forandring og ansatte, der oplever lovlig meget negativ stress og fremtidståge. Ikke mindst underviser hun i, hvordan mennesker får hjernen som medspiller i bevægelsen fra gamle vaner til nytænkende resultatskabelse.

Hun har udviklet den registrerede metode Framestorm, som systematisk og kreativt katapulterer kogntiv fleksibilitet, dvs. evnen til at betragte en situation fra mange forskellige, øjenåbnende vinkler.

 

Styrk dit barns livsmestring – bliv i stand til at spotte de afledte effekter

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få tilsendt et uddrag af bogen Afledte effekter - helt gratis.

Samtykke

You have Successfully Subscribed!