Det nationale stresspanel

af | Mental sundhed

Seks ministre er gået sammen om at sætte et nationalt stresspanel i verden. Ambitionen er at knække den stresskurve, der desværre kun går opad i disse år. Jeg har takket ja til at blive formand for panelet, og jeg vil gøre mit for at sikre, at vi – fra når arbejdet påbegyndes i det tidlige efterår – udkommer med konkrete initiativer, der let kan bruges og forhåbentlig gør en god forskel for mange. Vi er så heldige at have fået stillet alle seks ministeriers samlede kompetence, viden og adgang til relevant forskning til rådighed. Det tegner rigtig godt.

Nedenfor kan du se de engagementer, jeg har haft med pressen i den forbindelse. For et hurtigt indblik i mit eget, professionelle arbejde med at formidle hjernens spilleregler, så de gavner menneskers mentale sundhed, læring og sociale samspil, se f.eks. her.

KRONIK: Bedre søvn er en vigtig vej til at knække stresskurven. “I spørgsmålet om, hvad der er essentielt for at knække stresskurven, er der en lang række faktorer i vores samfund, vi skal kigge nærmere på. Men en af de ting, der står meget tydeligt for mig allerede nu, er et basalt biologisk behov, som vi for tiden underprioriteter i vores kultur. Søvn! Vi kan gøre nok så meget for at prøve at løse problemet med negativ stress, men hvis vi fortsætter med at sove alt for lidt, vil øvrige indsatser mangle pondus.”

INTERVIEW: P1 Orientering , 28. juni 2018 (kl. 16.16, indslag 2) 

PRESSEMEDDELELSE: Fra Undervisningsministeriet.

UDPEGNING, 28. JUNI 2018: Wow for en intens dag – bl.a. i bagende sol i den smukke Bibliotekshave nær Christiansborg. Her præsenterede fem af i alt seks ministre deres fælles barn – Det nationale Stresspanel – der skal smede konkrete handlingsforslag til at knække den opadgående stresskurve. Og ja, jeg kan afsløre, at man godt ved, at noget særligt er under opsejling, når man får en SMS fra en minister om, at hun gerne vil tale med én. Det er ganske enkelt en fantastisk vigtig opgave, som panelets 11 medlemmer er blevet betroet – og jeg skal som formand gøre mit for, at vores forslag let kan bruges og gøre gavn! 

Anette Prehn (1975) er stifter af Centre for Brain-Based Leadership and Learning. Hun har været iværksætter siden 2005 og er forskningsformidler, sociolog af uddannelse og forfatter til mere end 20 bestseller-bøger om hjernens spilleregler samt disses betydning for læring, ledelse, vaneændring, mental sundhed og socialt samspil.

Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved dét her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?”

Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. "Forskning til folket!" er Anette Prehns motto, og hun formidler vigtig forskning jordnært, engagerende og med et glimt i øjet, så den kan forstås, huskes og anvendes. 

Anette Prehn har bl.a. fået udgivet HJERNESMART-trilogien: Hjernesmart LedelseHjernesmarte Børn, og Hjernesmart Pædagogik. Desuden har hun skrevet "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" - der udvikler læserens kognitive fleksibilitet.

Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar, Mod og Empati i MENNESKEKENDER-minibogsserien til teenagere samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn taler for organisationer i forandring og ansatte, der oplever lovlig meget negativ stress og fremtidståge. Ikke mindst underviser hun i, hvordan mennesker får hjernen som medspiller i bevægelsen fra gamle vaner til nytænkende resultatskabelse.

Hun har udviklet den registrerede metode Framestorm, som systematisk og kreativt katapulterer kogntiv fleksibilitet, dvs. evnen til at betragte en situation fra mange forskellige, øjenåbnende vinkler.