SKUDT FORBI er min opmuntring til unge mennesker i præstationssamfundet – og en udfordring af de rigide skabeloner, vor kultur og politisk besluttede strukturer lægger ned over menneskeliv i disse år.

Selv er jeg mønsterbryder og havde fremtidståge det meste af min ungdom, fsva. hvad jeg skulle i livet. Jeg nåede at være optaget på tre studier, inden jeg gennemførte et. Jeg lægger hverken langtidsplaner eller styrer efter rigide mål. Til gengæld har jeg et klart billede af, at jeg er her for at bidrage – og at dette kan ske på mangeartede måder. At der ikke er ét “rigtigt” valg – men mange meningsfulde veje i livet.

Skudt forbi – nodeark – Prehn-Enevoldsen

Unge har brug for, at vi voksne deler vores livserfaring med dem og hjælper dem med at sænke skuldrene, så de stille og roligt – i nysgerrighed, videbegærlighed og engagement og også gennem deres “omveje” og fejl – kan finde ud af, hvordan de bedst kan bidrage til det samfund, vi er så heldige at leve i.

På Stresspanelets møde i december havde vi bl.a. fornøjelsen af at have besøg af en lyttende og nærværende Tommy Ahlers​. Her opfordrede jeg ham indtrængende til at tage sin erfaring som mønsterbryder – og den livsvisdom, det har givet – med dybt ind på Christiansborg. Det kan simpelthen ikke nytte noget, at vi former et “skomager-bliv-ved-din-læst-samfund” – og afkræver af børn, at de skal træffe afgørende valg omkring deres livsbane allerede i Folkeskolen, på et tidspunkt hvor deres pandelapper ikke engang er halvvejs i deres modning. Hvis vi vil have et samfund, der er innovativt, i stand til at skabe værdi i en omskiftelig verden og fortsat ønsker at fremme muligheden for social mobilitet i alle retninger, skal prøve-fejl have sin ret. Den er ofte en kilde til stor læring. “Tænk, hvad vi tabte, hvis alle fulgte normer firkantet sat af nog’n.” Man må gøre sine erfaringer selv.

Også skrevet til ungdommen: En sang om livsmod – nodeark – Prehn-Enevoldsen

Brug gerne sangen “Skudt forbi” som opmuntring til årets konfirmander, nonfirmander eller andre, som kan have godt af et kritisk blik på nutidens krav. Tak til Kristian Bisgaard Enevoldsen​ for endnu en smuk og eftertænksom melodi.

Solskinshilsner,
Anette

 

Eksempler på andre sange fra Prehn-Enevoldsen:

Alt småt blir stort med dig – nodeark – Prehn-Enevoldsen

Sang om synergi – nodeark – Prehn-Enevoldsen


Anette Prehn (1975) er iværksætter, forskningsformidler, sociolog og forfatter til en række bestseller-bøger om hjernens spilleregler og disses betydning for socialt samspil, mental sundhed, læring og ledelse. Hendes nyeste bog er "Det syngende menneske. Nye veje til forbundethed". Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved det her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?” Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. Anette Prehn har bl.a. fået udgivet "Afledte effekter. Tag skyklapperne af - styrk børn og unges livsmestring", "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" samt HJERNESMART-trilogien: Hjernesmarte Børn, Hjernesmart Ledelse og Hjernesmart Pædagogik. Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar og Mod samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn er også en flittig skaber af sange til Danmark, primært i samspil med komponisterne Rasmus Skov Borring og Kristian Bisgaard. Du kan se/synge alle hendes offentliggjorte sange her. Og læse mere om Anette Prehns mission her

Følg Anette Prehn på Facebook | Følg Anette Prehn på LinkedIn