LYT/SYNG MED. I morgen, søndag den 12. januar, bliver jeg i P2-programmet “Stines søndag” interviewet om fællessangens afledte effekter og mine egne fællessange. Interviewet bringes kl. 9.55-11.00. Samme dag transmitterer DR2 hele 12,5 times fællessang fra forskellige egne af Danmark. Foran os venter et 2020 med masser af fællessang og Alsangs-arrangementer ifm. 75-året for Befrielsen til maj, 100-året for Genforeningen til juni og lanceringen af den 19. udgave af Højskolesangbogen til november. Hurra for et år!!
 
I den anledning deler jeg her en videooptagelse af mit bidrag på Spil Dansk konferencen 2019 – i samspil med Reimer Bo. Den varer i ca. 15 minutter og rummer vigtige pointer om fællessangens mange ringe i vandet og betydning for børn og unges livsmestring. Og PS: Ja, jeg var med blandt publikum fra første oplæg, som blev holdt af Sofie Plenge, kulturdirektør i Vejle Kommune, og som jeg refererer til i videoen – men ak, jeg missede åbenlyst Reimer Bos indledende harmonikaspil 😉
www.facebook.com/anetteprehn/videos/499978417313437/

Køb bogen Afledte effekter her.

Se programteksten for Spil Dansk konferencen 2019 her:

FÆLLESSANG STYRKER BØRN OG UNGES LIVSMESTRING

Da sociolog Anette Prehn var formand for Stresspanelet, erkendte hun, at vores offentlighed rummer for megen sniksnak og for lidt handling med pondus, når det kommer til menneskers mentale sundhed. Bl.a. indså hun, at kulturen behøver at give et stærkt modsvar til nogle af de mange fænomener, som i dag påvirker børn og unges mentale sundhed i negativ retning. Det drejer sig f.eks. om præstationssamfundet, nulfejlskulturen, de mange retoucherede iscenesættelser online og følelsen af magtesløshed ift. klimaet. Sammen med komponisterne Rasmus Skov Borring og Kristian Bisgaard skrev Anette Prehn herefter sange som Klodens sommerfuglevinger, Skudt forbi og En sang om livsmod. Desuden er hun forfatter til bl.a. Hjernevenner-serien og Hjernesmart-trilogien samt aktuel med bogen Afledte effekter. I samtalen med Reimer Bo vil hun komme ind på:

  • De afledte effekter af fællessang, som bl.a. kan hjælpe børn og unge med at se livets op- og nedture som naturlige, gennemskue og kritisere kulturelle dogmer og udvikle et stærkt balancepunkt i livet.
  • Hvorfor mennesker, der synger ofte har fat i den lange ende, og hvad vi kan lære af dem.
  • Hvordan sangskatten kan nære empati og kognitiv fleksibilitet, som er essentielle evner i det 21. århundredes mange møder mellem mennesker og håndtering af udfordringer.

Læs mere om Spil Dansk Konferencen 2019 her. 


Anette Prehn (1975) er iværksætter, forskningsformidler, sociolog og forfatter til en række bestseller-bøger om hjernens spilleregler og disses betydning for socialt samspil, mental sundhed, læring og ledelse. Hendes nyeste bog er "Det syngende menneske. Nye veje til forbundethed". Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved det her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?” Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. Anette Prehn har bl.a. fået udgivet "Afledte effekter. Tag skyklapperne af - styrk børn og unges livsmestring", "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" samt HJERNESMART-trilogien: Hjernesmarte Børn, Hjernesmart Ledelse og Hjernesmart Pædagogik. Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar og Mod samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn er også en flittig skaber af sange til Danmark, primært i samspil med komponisterne Rasmus Skov Borring og Kristian Bisgaard. Du kan se/synge alle hendes offentliggjorte sange her. Og læse mere om Anette Prehns mission her

Følg Anette Prehn på Facebook | Følg Anette Prehn på LinkedIn