“Mobilfri fester”. Sådan lyder overskriften i firesides artikel i Ældre Sagens augustnummer. Interviewet med Anette Prehn handler om, hvordan ældre mennesker kan sætte gode rammer for de sociale sammenkomster, de inviterer til. Anette Prehn taler også om betydningen af at vise nærvær – og dermed omsorg og respekt – for ældre i familien i stedet for at medbringe tændte skærme, når vi er sammen.

Artiklen rummer også Anette Prehns forslag til, hvordan man får digital pli i familien:

  1. Tænk igennem, hvad der skal ske, når du inviterer til familiesammenkomst. Forbered forskellige aktiviteter som brætspil og kortspil eller læg op til at gå en tur, kigge på billeder eller høre musik. Vær bevidst om forskellen på at “referere levet liv” for hinanden og så rent faktisk at “skabe levende minder” (i form af fælles og lidt anderledes sanseoplevelser).
  2. Sæt faste rammer for, hvornår og hvor man kan sidde/stå med mobilen.
  3. Forbered familien på at du inviterer til offline samvær, og at mobilen bliver i jakkelommen i entréen.
  4. Sig det med varme og humor: ”Det kan godt være, mormor er lidt skør, men jeg vil så gerne være sammen med jer, mens vi har hinanden. Det håber jeg, I er med på.”
  5. Fortæl dine gæster, at du hellere vil tale sammen med dem i to timer end at sidde fem timer i samme rum med snuden i mobilen.

Du kan læse flere kronikker om mobilfri skoler fra min hånd her. 


Anette Prehn (1975) er iværksætter, videnskabsformidler, sociolog og forfatter til en række bestseller-bøger om hjernens spilleregler, og disses betydning for socialt samspil, læring og ledelse. Hun opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved det her, uden at almindelige mennesker har gavn og glæde af det?” Det kickstartede hendes mission: at lave fremragende og jordnær videnskabsformidling; i særdeleshed at gøre hjerneforskning og socialpsykologi tilgængelig og brugbar for alle. Det gør hun bl.a. i sin HJERNESMART-trilogi: Hjernesmarte BørnHjernesmart Ledelse og Hjernesmart Pædagogik. Senest har hun fået udgivet HJERNEVENNER-serien, skrevet så man kan forstå og bruge den fra 10 år og opefter. Den første minibog hedder Stierne i hjernen og anbefales varmt af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær. Den anden hedder Bliv ven med hjernens amygdala og anbefales af professor i socialpsykologi, Per Schultz Jørgensen. Den tredje hedder Gør hjernen til en medspiller og anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017, Louise Klinge. Den fjerde Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard. Den femte Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen, mens den sjette Tag nye billeder med hjernen, anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens. Den syvende minibog Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer.Du kan købe Hjernevenner-seriens minibøger samlet her. Du kan også læse mere om Anette Prehns mission her.

Følg Anette Prehn på Facebook | Følg Anette Prehn på LinkedIn