“Mobilfri fester”. Sådan lyder overskriften i firesides artikel i Ældre Sagens augustnummer. Interviewet med Anette Prehn handler om, hvordan ældre mennesker kan sætte gode rammer for de sociale sammenkomster, de inviterer til. Anette Prehn taler også om betydningen af at vise nærvær – og dermed omsorg og respekt – for ældre i familien i stedet for at medbringe tændte skærme, når vi er sammen.

Artiklen rummer også Anette Prehns forslag til, hvordan man får digital pli i familien:

 1. Tænk igennem, hvad der skal ske, når du inviterer til familiesammenkomst. Forbered forskellige aktiviteter som brætspil og kortspil eller læg op til at gå en tur, kigge på billeder eller høre musik. Vær bevidst om forskellen på at “referere levet liv” for hinanden og så rent faktisk at “skabe levende minder” (i form af fælles og lidt anderledes sanseoplevelser).
 2. Sæt faste rammer for, hvornår og hvor man kan sidde/stå med mobilen.
 3. Forbered familien på at du inviterer til offline samvær, og at mobilen bliver i jakkelommen i entréen.
 4. Sig det med varme og humor: ”Det kan godt være, mormor er lidt skør, men jeg vil så gerne være sammen med jer, mens vi har hinanden. Det håber jeg, I er med på.”
 5. Fortæl dine gæster, at du hellere vil tale sammen med dem i to timer end at sidde fem timer i samme rum med snuden i mobilen.

Du kan læse flere kronikker om mobilfri skoler fra min hånd her. 


Anette Prehn (1975) er iværksætter, forskningsformidler, sociolog og forfatter til en række bestseller-bøger om hjernens spilleregler og disses betydning for socialt samspil, mental sundhed, læring og ledelse. Hendes nyeste bog er "Det syngende menneske. Nye veje til forbundethed". Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved det her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?” Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. Anette Prehn har bl.a. fået udgivet "Afledte effekter. Tag skyklapperne af - styrk børn og unges livsmestring", "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" samt HJERNESMART-trilogien: Hjernesmarte Børn, Hjernesmart Ledelse og Hjernesmart Pædagogik. Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar og Mod samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

 • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
 • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
 • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
 • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
 • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
 • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
 • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn er også en flittig skaber af sange til Danmark, primært i samspil med komponisterne Rasmus Skov Borring og Kristian Bisgaard. Du kan se/synge alle hendes offentliggjorte sange her. Og læse mere om Anette Prehns mission her

Følg Anette Prehn på Facebook | Følg Anette Prehn på LinkedIn