Framestorm i Indonesien og Danmark

af | Ledelse, Vaneændring

I efterårsferien havde jeg æren at tale på en konference arrangeret af Bank Indonesia Institute.

Mit 3-timers indlæg – og bidrag på efterfølgende paneldebat – handlede om, hvor vigtigt det er at optræne “kognitiv fleksibilitet”, når man lever og arbejder i særdeles omskiftelige omgivelser, som bankfolk og mange andre professioner gør det i disse og kommende år.

Kognitiv fleksibilitet er evnen til at tilpasse sin tænkning og adfærd til ændringer i ens miljø – og er dermed grundlæggende vigtig for mennesker overlevelse og velbefindende.

Samtidig er det lidt af et hjertebarn for mig. Jeg har bl.a. udviklet metoden Framestorm, som enkelt hjælper mennesker til at kunne se en situation, udfordring eller relation fra mange forskellige sider og finde styrke og indre ro i at vælge en passende udlægning, som får hjernen til at spille med i stedet for at gå i baglås.

Så ja, de 120 deltagere i Yogyakarta i Indonesien blev klogere på, hvad kognitiv fleksibilitet er samt hvorfor det er hjernemæssigt muligt (men også hvorfor det kan være tricky) ligesom de blev klogere på, hvordan man konkret “framestormer”.

Det var på alle måder en usædvanlig uge som “distinguished speaker”, og jeg nød samspillet med begavede mennesker fra en helt anden del af verden, som stillede særdeles relevante spørgsmål under paneldebatten og byggede masser af broer.

Hvis du vil vide mere om, hvordan du kan blive styrket i din evne til at se en situation fra flere vinkler (og på sigt hjælpe andre til at kunne det), så kan du læse mere her. Jeg afholder regelmæssigt tredages kurser i Framestorm-metoden, for mennesker, der gerne vil have evnen til reframing “ind under huden” og have let adgang til at se ting fra mangeartede sider.

Se her hvad tidligere deltagere siger om Framestorm-kurset:

  • “Dette kursus kan anbefales til ALLE”, Torben Hamann, leder
  • “Efter Framestorm-kurset har jeg haft det, som om jeg er begyndt at vinterbade. Mine sanser og celler er blevet vækket af dvale, og jeg kan nu se muligheder, hvor jeg før var låst i vanetænkning og til tider blev fanget i negative spiraler.” Ane Irene Randleff, udviklingskonsulent
  • “Jeg vil varmt anbefale kurset til alle, der ønsker at blive klogere på socialt samspil og tage ansvar for sin egen adfærd.” Mette-Marie Hejlsø, produktudviklingskonsulent
  • “Jeg er blevet klart styrket i at opdage en følelse, jeg har, identificere den frame/fortolkning, der nærer den (og hvilke langsigtede konsekvenser det vil få, hvis jeg bliver ved med at nære den) – og så ellers Framestorme mig frem til andre stier i hjernen, der med fordel kan trampes op. Framestorm er et værktøj, jeg har stor værdi af!” Ekaterina Delgado, Sales Service Manager
  • “Dette kursus bør være alle forundt!” Susanne Kolind, direktør
  • “Et meget givende kursus, som jeg anbefaler vidt og bredt.” Tali Rázga, kunstnerisk leder

Anette Prehn (1975) er stifter af Centre for Brain-Based Leadership and Learning. Hun har været iværksætter siden 2005 og er forskningsformidler, sociolog af uddannelse og forfatter til mere end 20 bestseller-bøger om hjernens spilleregler samt disses betydning for læring, ledelse, vaneændring, mental sundhed og socialt samspil.

Anette Prehn opdagede for år tilbage, at hjernen følger bestemte spilleregler. “What!” tænkte hun. “Hvordan kan det være, at forskerne ved dét her, uden at det er omsat, så almindelige mennesker har konkret gavn og glæde af det?”

Det kickstartede hendes mission: At blive en folkets formidler, der gør socialpsykologi og hjerneforskning praktisk anvendelig for alle. "Forskning til folket!" er Anette Prehns motto, og hun formidler vigtig forskning jordnært, engagerende og med et glimt i øjet, så den kan forstås, huskes og anvendes. 

Anette Prehn har bl.a. fået udgivet HJERNESMART-trilogien: Hjernesmart LedelseHjernesmarte Børn, og Hjernesmart Pædagogik. Desuden har hun skrevet "FLIP - hjælp din plastiske hjerne med at tackle det 21. århundrede" - der udvikler læserens kognitive fleksibilitet.

Hun har også skrevet minibøgerne Ansvar, Mod og Empati i MENNESKEKENDER-minibogsserien til teenagere samt HJERNEVENNER-minibogsserien, så børn og unge kan lære at gøre hjernen til en medspiller i hverdagen:

  • Stierne i hjernen anbefales af professor og hjerneforsker Troels W. Kjær
  • Bliv ven med hjernens amygdala anbefales af professor i socialpsykologi Per Schultz Jørgensen
  • Gør hjernen til en medspiller anbefales af ph.d. og vinder af Ph.d. Cup 2017 Louise Klinge
  • Sov dig til en bedre hjerne anbefales af hjerneforsker og søvnekspert Maiken Nedergaard
  • Giv hjernen plads til udvikling anbefales af familievejleder Lola Jensen
  • Tag nye billeder med hjernen anbefales af hjerneforsker Kjeld Fredens
  • Din kreative hjerne anbefales af mad-entreprenør Claus Meyer

Anette Prehn taler for organisationer i forandring og ansatte, der oplever lovlig meget negativ stress og fremtidståge. Ikke mindst underviser hun i, hvordan mennesker får hjernen som medspiller i bevægelsen fra gamle vaner til nytænkende resultatskabelse.

Hun har udviklet den registrerede metode Framestorm, som systematisk og kreativt katapulterer kogntiv fleksibilitet, dvs. evnen til at betragte en situation fra mange forskellige, øjenåbnende vinkler.