Jeg har valgt at aftjene noget af den værnepligt, jeg aldrig blev bedt om at give. Jeg giver nogle uger af mit liv til de mennesker, der forsvarer og tjener vores land. I militæret ser jeg et kæmpe behov for at kende til hjernens spilleregler. Tænk i grunden, at professionelle soldater ikke ved, at de har en amygdala – og at den kan reguleres! De er på skydebanen en gang om måneden for at vedligeholde deres skydefærdigheder men mangler færdigheder i at gøre hjernen til en medspiller. Det må jeg gøre noget ved!

Derfor gjorde det mig rigtig glad, da jeg fik denne tilbagemelding fra en leder i militæret:

”Du har lige sparet os for et halvt års arbejde, Anette! Vi var for nylig i gang med at eksaminere en nøgleperson til vores næste udsendelse, da denne gik fuldstændig i spåner over nogle afgørende fejl. Han reagerede ved at blive kapret af sin amygdala – og edderrasende! Så rasende faktisk, at han var klar til at smide håndklædet i ringen og dumpe sin eksamen. Det ville have taget os endnu seks måneder at klargøre ham til mission, hvis det var sket. Men fordi vi har hørt om amygdala-kapringer fra dig, og hvad disse gør ved hjernen – og fordi jeg blandt andet kunne referere til amygdala-vippen, da jeg talte med ham – var soldaten i løbet af nogle minutter i stand til at genvinde fatningen og bestå sin eksamen. Inspireret af din jordnære formidling har jeg erkendt, at amygdala-regulering er en soldaterfærdighed, som kan og bør trænes op!”

Dejlig tilbagemelding! #detnytter

Anette Prehn (1975) er sociolog, facilitator, foredragsholder og forfatter til fem bøger om hjernens spilleregler. Hun opdagede for ca. 10 år siden, at hjernen følger bestemte spilleregler men at stort set ingen kender dem. Og at selv de mennesker, der vist nok har hørt om dem, ikke ved hvordan de skal bruges. Det er Anette Prehns ambition at lave fremragende, jordnær videnskabsformidling: i særdeleshed at gøre hjerneforskning og socialpsykologi tilgængelig og brugbar for alle. Det gør hun bl.a. i sin HJERNESMART-trilogi: en række bestseller-bøger om hjernens logikker. Fra september 2017 og et halvt år frem er hun konstant bogaktuel: Hver måned udkommer en ny minibog på 24 sider, skrevet så man kan forstå og have glæde af den fra 10 år og opefter. Den første hedder Stierne i hjernen og anbefales blandt andre varmt af hjerneforsker Troels W. Kjær. Bogen handler om praktisk plasticitet, fremtidståge og hvordan vi styrker relevante stier i hverdagen.